Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Тома Трифоновски оздравява с рисуване, 30.07.2007

Тома Трифоновски оздравява с рисуване, 30.07.2007

Тома Трифоновски оздравява с рисуване, 30.07.2007

Големият български живописец дойде за първа самостоятелна изложба в галерия “Бургас”
Идеята за изложба в Бургас вдигнала на крака тежко болния Тома Трифоновски. Художникът, който преди година се възстановявал в болница, веднага се захванал за работа, когато колегата му Руси Куртлаков го поканил да гостува край морето.
Миналата вечер приятели и почитатели на големия живописец се събраха в галерията на ул. “Абоба” да го поздравят за първия му самостоятелен гастрол в Бургас. “Благодаря, че сте тук! Това, което имах да кажа, вие го виждате”, лаконично произнесе Трифоновски при официалното откриване на експозицията.
“Предложението му подейства като допинг. Галеристът не е знаел, че е болен, но стана чудо – Тома се залови за работа веднага и резултатът е налице, картините тук са напълно нови”, разказа съпругата му Светлана, която плътно стоеше до трудно подвижния художник.
Специално да го поздрави в галерията пристигна живописецът Стоян Цанев. “Стар приятел ми е, знаем се с него от години. Голям творец е Тома, емблематичен за България! Той е важен участник в създаването на съвременното българско изкуство”, даде оценка Цанев, чието присъствие на изложби не остава незабелязано.
С птици в полет, луни и слънца е декорирал женските си образи Трифоновски. Своя пиетет пред женската хубост майсторът на стилизирани портрети е живописвал с ярки багри, оставяйки знаци на поетични образи, от които струи безкрайна светлина, благородство, много чар и топлина. Обяснение за наситеното червено, жълто, синьо дава самият художник – учил се е от старото българско изкуство, от майсторите на дърворезба, черги, икони, живописвани сандъци.
“Обичам жените, затова продължавам да ги рисувам. Българката като типаж силно ме вълнува, тя притежава хубостта на тракийката и мекотата на славянката. Занимавал съм се с антропология, но чисто емоционално”, обясни художникът.
Роденият в Македония Тома Трифоновски израства в детски домове в Чехословакия, а завършва средното си образование в Унгария. Има щастието да бъде ученик на известния професор по живопис Ендре Домановски в Академията за изящни изкуства в Будапеща. В началото на 60-те на миналия век семейството му идва в България и се установява в Плевен. През 1966 г. завършва декоративно-монументална живопис в Художествената академия в София. Оттогава до днес критиката не престава да го сочи за един от емблематичните ни автори, чиито творби се намират в колекциите на Богомил Райнов, Боян Радев, Светлин Русев. Трифоновски е единственият жив български художник, представен в музея за модерни изкуства “Пти пале” в Женева.
Картините на Тома Трифоновски ще останат в “Бургас” до 14 август, когато в галерията ще влезе Галина Янкова от Сливен.


Тази статия е разглеждана: 1506 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Черноморец-Поморие Пожарната в Бургас Флора -Бургас-2009.JPG Предлагаме инкубатори за люпене на яйца ograda Ето го Немо Труженики моря Pepi Бургас, Богориди
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development