Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Най-старата история на Бургас - Деултум - Дебелт

Най-старата история на Бургас - Деултум - Дебелт

Началото на Бургас е далеч назад в историята, заедно с величието на първите селища в региона. Посвещаваме тази статия на ДеУлтум (Deultum) - римско селище на 12 км от Бургас. Останките на античния град Деултум са обявени за архитектурно-строителен паметник през 1965 година.
 
Преди около 3000 години тук имало голям тракийски град – третият по важност в най-голямата тракийска провинция, важно пристанище и тържище на име Добелт - “Място между две блата”. Градът е бил надеждно защитен от блата, вместо от крепостми стени. Край Дебелт са минавали важни търговски пътища - от Черно море за проходите в Балкана и от Дунав за Бизантион.
 
Походът на персите, предвождани от Дарий І, през 6 в.пр.Хр. прекъснали временно развитието на града, но след около стотина години – търговията отново се възродила, с нея и значението на Дебелт.
 
На това място - за съвременния човек - на 15 минути от Бургас в началото на 70-те години на І век, при управлението Тит Флавий Веспасиан, е създадена римската колония Деултум от ветерани на VІІІ Августов легион. Деултум е единствената колония на свободни римски граждани в днешна България. До Деултум е имало пристанище, разположено на днешното Мандренско езеро . Според историците - пристанището е до днешното село Димчево.
 
През първите 3 века на своето съществуване, ДЕУЛТУМ е набирал мощ и се е утвърдил като третия по важност град в провинцията - след Одрин и Анхиало. По времето на Марк Аврелий (ІІ в. н.е.) е градът е защитен с големи крепостни стени. Градоустройството на Деултум е по Хиподамовата система - правоъгълна улична мрежа, ориентирана по посоките на света, с много добро водоснабдяване и канализация, видими на снимкит епо-долу. В югоизтичната част на разкопките -  изключително добре запазена - е разкрита голяма обществена баня с подово отопление, построена в края на І в. и преустройвана през следващите столетия до края на ІІІ в. Отоплението е било чрез топъл въздух, който е преминавал през двойни стени. Изключително добре запазени са каквто стените, така и тръби от канализацията и водоснабдяването.
 
След преместването на столицата на Римската империя в Константинопол през ІV в.оказва Деултум се превръща в основен фактор в отбранителната система на империята срещу варварските нашествия и важен комуникационен пункт. През IV в. е построено правоъгълно укрепление с площ от 5000 кв. м. Източната градска порта, също датира от този период. 
 
През 812 г. хан Крум превзел Дебелт и изселил местните жители на север от Дунав, като заселил българи, а градът постепенно станал важен граничен пункт между България и Византия.
 
През ХІІІ-ХІV в., при поредното покачване на нивото на Черно море, местността постепенно се заблатява, пясъкът, нанасян от реките, които се вливат в Мандренското езеро, прекъснал връзката на езерото с морето. Дебелт престанал да бъде пристанище, западнал и изчезнал. Пристанището се премества на изток, към провлака на Бургаски залив. 
 
Археолозите са открити няколко големи монетни съкровища - Деултум е бил единственият "град" в провинцията с право да сече монети. 
 
Уникалността на Дебелт- Деултум:
- Единствената проучена в Европа средновековна митница, в която Византия изплащала ежегодния си данък на България. От Деултум започва граничният вал Еркесия – нашата „китайска стена“. 
- Тук е преминала първата делегация, изпратена от цар Борис I до Константинопол да преговаря за покръстването на българите.
Римски град Деултум е сред Чудесата на България
- В римските и средновековни жилища са открити изключително редки златни амулети с гравирани заклинания, златни накити. Само за 20 дни през 2012г. при проучване на нова порта бяха открити над 200 късноримски монети, най-богатата колекция в България от късноантични вносни лакирани съдове, стотици предмети на бита и култа от благороден метал, бронз и стъкло, разнообразна архитектурна украса. 
- СПА-центърът на Деултум - Едни от големите находки на археолозите в Деултум са антични терми и бронзова глава и ръка от статуя на император Септимий Север. Последните са открити в в храма на императорския култ. Тук е открит бронзов портрет на император Септимий Север, възстановен от парчета, представен на широката публика през 2012 година. 


Тази статия е разглеждана: 3515 пъти Галерия





» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Старият Бургас Бургас, ФЛОРА 2009 казан с тръжи Гиацинт ФОН Черноморец Бургас Бургас, ФЛОРА 2009 Бургаският кей КРАСИВИ И ПОЛЕЗНИ НЕЩА! Флора Бургас 2009 От моста в Слънчев Бряг
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development