Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Морската градина на Бургас

Морската градина на Бургас

Морската градина, или по бургаски казано Булеварда е емблема на града и всеки бургазлия има поне едно тайно кътче в нея. Скамейките и перилата са класически декор на младежки трепети, първи срещи и откраднати целувки.
Изграждането на Морската започва през 1910 г. от градинаря Георги Духтев. Той превърнал пустеещото пространство между града и морето в един от най-красивите паркове в България. Духтев е роден във Варна, но семейството му се премества да живее в София, където той завършва елитната Първа мъжка гимназия. Страстта на Духтев към екзотичните растения един ден го сблъсква със самия цар Фердинанд в ботаническата градина в столицата. Впечатлен от ботаническите познания на младежа, Фердинанд решава да уреди следването му в Айсбург, Австрия, където той завършва паркоустройство. Когато се връща в България, Духтев става управител градинар в Бургас и естествено прилага всичко научено в създаването на Морската градина. Благодарение на това днес в нея има стотици видове растения, някои от които пропътували хиляди километри, за да бъдат засадени тук, а старата част на градината, е обявена за паметник на парковото изкуство.
Навремето общината предоставила на градинаря възможността да заживее в парка и да е близо до растенията, за които се грижи. През 1923 г. Духтев сключва брак с Елена Калпакчиева от Бургас. Младото семейство е настанено именно в тази тогава нова къща, построена за управителя на парка. В нея са родени двете деца на семейството – Димитър и Лиляна. Преди да почине, създателят на Морската градина я завещава на общината.
Днес в сградата се помещава хидрометеорологична станция. Наскоро община – Бургас направи основен ремонт на сградата.
Наблизо е Летният театър. Допреди около 25 години тук е имало и зоопарк, а до него - оранжерия Повечето бургазлии свързват спомените от своето детство именно с него и, разбира се, със стената на приказките. Тя е декорирана с керамични фигурки, оформящи сцени от известни детски приказки и е запазена до днес.

 



Тази статия е разглеждана: 11874 пъти Галерия





» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Истанбул тия бански нищо не скриват... Конкурс прическа Бургас 2009 евро 2008 бургас Слънчоглед Европейка ahtopol Созопол Алеша Ирис
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development