Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация Националното маринистично списание "Море"

Литературно-художественият  алманах "Море" е създаден в Бургас през 1979 година с цел да развива регионалната литература и култура. През 1980 година излиза първият му брой. Алманахът скоро става трибуна на националната литература и излиза от рамките на регионалното. В него освен бургаски автори публикуват както утвърдени български писатели, така и такива, които не намират трибуна за творчеството си в други издания и за чиято стойност говори популярността им във времето. Такива са Ивайло Петров, Константин Павлов, Николай Кънчев, Биньо Иванов, Йосиф Петров.

Алманах "Море" просъществува до 1992 година, когато е закрит.

Своеобразен приемник на алманах "Море" е Националното маринистично списание "Море", което започва да излиза от 1993 година. В него се публикуват статии на краеведи, историци, преводачи, представят се бургаски автори и художници. Обединяващи са темите, свързани с морето. Художествената литература е сравнително малко застъпена, а литературната критика почти липсва. Списанието излиза до 2007 година, като през целия си 15-годишен период не претърпява развитие и промени в концепцията на списване.

През май 2008 година концепцията на Вагабонд Медиа печели конкурсът за ново списание "Море". Новата визия на списанието се основава на виждането списанието да бъде  печатното "лице" на бургаската култура, традиция, бизнес и община. "Море" е илюстрирано издание, с текстове на български и на английски език и богат снимков материал. То е интересен и полезен източник на информация за Бургас, за неговото минало, настояще и бъдеще, за интересните и значими личности в града.

По искане на писателската общност в Бургас от 2009 г. "Море" е списание за литература, изкуство и култура. Изразеното от бургаската културна общественост мнение е, че списанието трябва да бъде правено в Бургас от редакционен екип, постоянно живеещ в града и сведущ, както в местната културна специфика, така и следящ литературните процеси у нас и по света. За да отговори максимално на очакванията на писателската общност община Бургас обяви конкурс за идейна концепция на списание за литература, изкуство и култура "Море".

С решение на авторитетно жури, избрано от писателската общност от представените пет идейни концепции бяха одобрени идейно-тематичнитe концепции на колектив Георги Ингилизов, Росен Друмев и Иван Сухиванов и на Тома Бинчев, като двете концепции бяха обединени.

Списание за литература, изкуство и култура "Море" ще излиза в 4 книжки годишно. Първият брой за 2009 година ще излезе в навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

За контакти с редакцията:

гр. Бургас

бул. "Демокрация № 6

тел. 056/ 844267

e-mail: [email protected]

Източник: Община Бургас



Тази статия е разглеждана: 6743 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
лека вечер закачалки 2 Созополски къщи попътна розичка HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Pepi Инсталация Конкурс прическа Бургас 2009 Исторически музей, Бургас Черноморец Бургас 2
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development