Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Добави Информация София филм фест НА БРЕГА Международен кинофестивал

София филм фест НА БРЕГА Международен кинофестивал

София филм фест НА БРЕГА - фестивалът се очакват всяка година от много български и чуждестранни гости, които придават един особен чар и магия на фестивала и го правят едно от най-очакваните и обичани събития в Бургас.

Международният кинофестивал София филм фест НА БРЕГА се провежда от 2003 г. Бургас като начин за достъп на бургаските ценители до значимите творби, представнеи на Международния София филм фест. Бургаското издание следва  основните принципи на оригинала.

Представянето на филмите в Бургас е реализирано поради доброто сътрудничество  между Арт фест и сдружение На брега с председател Борислав Чакринов. Художествен директор на форума е именитият български режисьор проф. Георги Дюлгеров.

Бургаското издание на кинофестивала е през пролетта (март), като стартира около три дни преди финала на големия фестивал София Филм Фест. Старинни валсове, изсвирени от бургаския духов оркестър в София и Бургас, засилват емоционалната връзка между двете събития. От второто издание на "Бургаския" София филм фест на брега се връчват две награди Сребриста чайка - награда на публиката за най-добър филм на фестивала и награда на община Бургас, определена от професионално жури. Отличието има морално изражение - статуетка, изработена от художника Никола Станчев. През 2008 г. е учредена още една Сребриста чайка, с която бургаската публика награждава най-добрия късометражен филм от конкурса на "Jameson".

Призьори на бургаската статуетка са били "Догвил" на Ларс фон Триер, филмът-омнибус "Поколение: изгубени и намерени", "Пролет, лято, есен, зима и... пролет" на Ким Ки-Дук, "Навътре в морето" на Алехандро Аменабар, "Служих на английския крал" на Иржи Менцел, "Посещението на оркестъра" на Еран Колирин, "Военен кореспондент" на Костадин Бонев, "Снимки в Палермо" на Вим Вендерс, "Четецът" на Стивън Долдри и др.

Фестивалът в Бургас е представил на публиката около 200 филма.
По време на фестивала в Бургас са гостували - Весела Казакова и Параскева Джукелова, Иван Иванов и Иван Бърнев, Биляна Петринска и Йоана Буковска, Руси Чанев и Любов Любчева, Рангел Вълчанов и Светослав Овчаров, Николай Волев и Милена Андонова, Иглика Трифонова и Дочо Боджаков, Радослав Спасов и Емил Христов.

Тази статия е разглеждана: 4144 пъти



» обратно
Снимки от Бургас
Добави снимка
Български секс магазин полети и пристани 02 тръби и инсталации Пластири за отслабване Hoodia (Худия) културен център Машините на Леонардо Графила 2009, Бургас Театър за драма. опера и балет, Бургас Best friends Bulgarian Airlines...ама в Кайро pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development