Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Съдов хирург от УМБАЛ Бургас спаси 63-годишен бургазлия от ампутация



Това бяха мъртви крака, съмнявах се, че ще успеем да ги спасим, но бях длъжен да опитам, каза д-р Борислав Тръпчев
Ключови думи: УМБАЛ, съдов хирург, д-р Босислав Тръпчев, ампутация, спасен, бездомник, клошар, Бургас
21 Февруари 2017, Вторник



Само той се съгласил да лекува Тодор, който не иска да живее на улицата, а да работи и да бъде полезен

63-годишният Тодор е поредният бездомник, който тази зима можеше да умре от студ. Или да завърши живота си безпомощен, с отрязани крака, в някой дом. Ако не беше срещнал съдовия хирург от УМБАЛ Бургас д-р Борислав Тръпчев, който спаси краката му и му вдъхна вярата, че може да продължи живота си като нормален човек, да има отново работа и дом.

Вече три месеца д-р Борислав Тръпчев упорито лекува Тодор от диабетна гангрена. Мъжът е щастлив, че може да стъпва и търпеливо понася всяка превръзка. И лекарят, и пациентът обаче разкриват, че първата им среща не била никак приятна. „Донесоха го на ръце, безпомощен. Краката бяха черни, подгизнали в гной. Миризмата не можеше да се търпи! Виждали сме какво ли не, но медицинската сестра не издържа, прилоша й“, разказва д-р Тръпчев. „Това бяха мъртви крака, съмнявах се, че ще успеем да ги спасим, но бях длъжен да опитам“, допълва докторът.

„Тодор не пие и не пуши. Той е нашата гордост. Има всички шансове да бъде добър работник, да се върне към живота. Вече е щастлив, че може да ходи. Д-р Тръпчев е единственият лекар, който се съгласи да го лекува. Никой не искаше да се занимава с него. Или ни гонеха, или предлагаха да му отрежат краката“, разказва Таня Михаил. Таня е социален работник към неправителствената организация „Каритас“. Тя и колегите й намират Тодор на улицата и се опитват да го върнат към нормалния живот.

Съдбата на Тодор прилича на съдбата на всеки клошар, с разликата, че не е алкохолик или наркоман. Което е голяма рядкост в тези среди. Няма деца и близки, а жена му починала. Жилището било нейно и роднините й го принудили да се махне. Първо бил на квартира, но нямал постоянна работа, нито постоянни доходи, за да си плаща наема. И така се озовал на улицата – приютил се в изоставени постройки до бившия отрезвител, които дели с още 11 несретници.


„Каритас“ се грижи за тези бездомници, храни ги, поддържа хигиената им, вади им документи. Целта е да ги социализира, да ги върне в обществото. Трудно е, защото работодателите не искат алкохолици и наркомани. И защото Тодор е различен, има и трудови навици, вярват, че той има шанс за нормален живот.

Мъжът е работил като ел. техник в СМК, в „Домостроене“, по ирония на съдбата – дори в бургаската болница. Има 25 години трудов стаж и 13 точки не му стигат, да се пенсионира. До края на март Тодор ще живее в общинския приют в „Акациите“, а след това мечтае да си намери работа и да има свой дом, макар и малка стаичка.


Прочетено: 15460 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мандарин Рибарското селище привечер София от Копитото Море,земя, въздух Гимназия Раковски Извилистая жизнь дерева Велодорожка Български секс магазин Коледен базар в Париж от Бутик обход в търсене на храна БЪДИЩЕ Строеж с кран
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development