Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Екодоброволци от Бургас - в защита на Виа Понтика



28 Август 2013, Сряда



Доброволци от Бургас и страната ще опазват биоразнообразието в региона. Бургаският залив и езерата, намиращи се в него – Мандра Пода, Вая и Атанасовско, са предпочитано местообитание на хиляди диви пойни птици в зимния период на годината.

Районът е с международно значение за биологичното разнообразие на птиците и представлява важен елемент от миграционното трасе “Виа Понтика”. Бургаският залив също така е печално известен с бракониерите си и техния  незаконен улов и търговия със защитени видове, както и обект на безцелни нападения от страна на местни младежи, привлечени от красивото оперение и звуци, които мигриращите птици издават. „Затова и основната цел на проект „Екодоброволци в защита на Виа  Понтика“ е опазването на биоразнообразието в Бургаския залив и прилежащите езера чрез превенция на бракониерството” – разказа Тодор Ангелов, ръководител на проекта. Ключова роля в изпълнението на проекта ще имат екипите от младежи доброволци, които ще следят и информират своевременно отговорните власти при установяване на бракониерски улов на диви пойни птици. Важна част от работата по превенция ще бъде и популяризирането на „Виа Понтика” сред местната общност и както и важността от запазване на екологичното равновесие в Бургаска област. Очакваните резултати от проекта  са свързани със запазване на биоразнообразието в  региона чрез защита от посегателства над защитени видове пойни птици, мобилизиране на гражданската подкрепа за това, както и разширяване на мрежата от партньорски организации, които си сътрудничат в областта на опазване на биоразнообразието и околната среда.
 
Проектът „Екодоброволци в защита на Виа Понтика”е с продължителност една година и се изпълнява от СНЦ „Младежки информационен център“ в партньорство със сдружение "Възможности без граници”.  Общият бюджет е в размер на 58 602 лева, като 90% от сумата е осигурена от Конфедерация Швейцария по формата на грант чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество.


Прочетено: 12892 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз аз попътна Best friends ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Весела Кокили за Строители и Атракции РК моите цветя Добро утро
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development