Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Арт птици от метал и тръстика украсяват Бургас за Фестивала на солта



15 Август 2013, Четвъртък



Бургас все по-красив, чак пресолен. За Фестивала на солта в алпинеума на градинката до Часовника и до фонтана на Тройката  кацат три странни и артистични птици.  Според Общината - елегантните им метални тела и разперени крила създават усещането за полет, но грубата тръстика показва естествената им връзка с езерата като място за живот, хранене и размножаване.

След това, металните птици ще се преместят от Бургас в своя естествен дом на дигите на Атанасовско езеро, където ще бъдат монтирани по време на Фестивала на солта. Измислени са и са изработени са от двама сценографи от Пловдив и Бургас – Димитър и Станила Воденичарови, а тръстиковите им оперения са доставени директно от Атанасовско езеро и са сплетени от местния рибар Руси Тодоров. 
От проект „Солта на живота“ се надяват да провокират интереса на бургазлии и гости на града и да ги приканят да се включат във Фестивала на солта, който ще се проведе за пръв път на брега на лагуната Атанасовско езеро – до басейните с лугата и калта и в производственото хале на Южните солници.
Фестивалът е еднодневен (ще се случи само в петък на 23 август), но затова пък е много разнообразен. Участниците ще имат възможност да опитат какво е да си солничар за един ден, как се добива солта, да научат ползите и приложенията на най-важния продукт на Атанасовско езеро – солта, както и да разберат каква е връзката между солодобива и птиците. Ателие за себепознание „Солта на живота“, шоу на кайт сърфисти, арт занимания за деца са само част от подготвените забавления. Ще има базар на солни продукти, мазане с кал, конкурс Мис и Мистър „Солена кал“, решетка на солта, о-каляни лица и т.н. Фестивалният ден ще приключи по тъмно с концерт между лугата и морето на реге групата „Мерудия“.
Организаторите призовават гостите на фестивала да помогнат да се намали въглеродния отпечатък на събитието и да дойдат с велосипед, пеша, по море и само в краен случай с автомобил.  Всички са добре дошли, особено ако са заредени с добро настроение и са отворени за нови преживявания на открито.
Проект „Солта на живота“ се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците и „Черноморски солници“ АД. Финансиран е от Програма LIFE+ на Европейския съюз. Екипът благодари за съдействието на Община Бургас, която разреши тръстиковите птици да гостуват 10 дни в градинките на града.


Прочетено: 16626 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Вече съм голяма Конкурс прическа Бургас 2009 до паркинга на Конкурс прическа Бургас 2009 Машините на Леонардо отбор ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК pepi Неизползваната жп линия в парк
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development