Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Нови съкровища открити на разкопките на бургаските Минерални бани



06 Август 2013, Вторник



Нови находки сред съкровищата на разкопките на Аква Калиде - Бургаските минерални бани - Златна обеца, сребърен медальон и бронзов боздуган.


Аква Калиде - Термополис - нови съкровища, открити по време на разкопките, сред които фрагмент от бронзов боздуган, сребърен медальон от XI в. с изображение на Св. Георги и златна обеца от Османския период, изящно украсена с перли. Древния град Аква Калиде – Термополис в бургаските Минерални бани продължава да разкрива богатствата си. 
Разкопките през този сезон са източно и южно от банята на султан Сюлейман Великолепни, построена през средата на XVI в. На дълбочина 4,5 до 5,5-6,0 м. са открити останки от първата баня от Римската епоха в началото на II век.
Разчиства се и отводнителния канал на първата баня. Проучва се плътен горял пласт от най-значителния пожар в Баните от началото на XIII в. /1206 г./, свидетелстващ за разрушенията на средновековната българска баня., нанесени от войските на брата на Балдуин Фландърски – Хенри, провеждал наказателен поход срещу българския владетел Калоян. В тези пластове се откриват множество керамика и монети от XI-XII в. В същото време се разчистват архитектурни структури от няколкото преправки, извършвани върху баните в Ранновизантийската епоха и Средновековието.
Към настоящия момент откритите движими находки надхвърлят очакванията на екипа, имайки в предвид извършваните разрушения и опустошения в проучвания участък. Между тях могат да се обособят голямото количество разнообразна керамика, не само от Римската и Ранновизантийкската епохи, по-късно в пределите на Българската държава, както и късно средновековна керамика от Османската епоха.
Сред находките още са над 50 монети, между които силно представена е средата на IV в., анонимните фолиси от XI в. и най-вече такива от XII-XIII в. Открити са и множество бронзови пръстени, керамични съдове, сред които късно Антична керамична лампа, кремъчно сечиво, каменни топки от камък, използвани при бой и костни предмети.
Началото на системните археологически проучвания бе поставено през 2008 г. от Община Бургас и тогавашният директор на Регионалния исторически музей в Бургас н.с. Цоня Дражева. Първите няколко години обекта бе финансиран изцяло от Община Бургас, след което бе включен в проекта „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“ по ОПРР.
В началото на 2012 г. Община Бургас подписа тристранно споразумение за финансиране с Министерство на културата и турската строителна фирма „Доуш Холдинг“, което допълнително създаде възможност за пълни археологически проучвания на района.
Археологическите проучвания се провеждат от РИМ – Бургас с екип в състав ръководител на арх. проучване доц. д-р Димчо Момчилов, зам. ръководител Мирослав Класнаков /РИМ – Бургас/ и археолозите Стефан Бакърджиев и Явор Русев от РИМ – Ямбол, участват и стажанти от бургаския университет „Проф. Асен Златаров“, шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Археологическите проучвания на банята, просъществувала през Римската, Византинската и Българската епоха, както и провежданата частична реставрация на турската баня са част от амбициозната програма на Община Бургас за пълно експониране на този уникален за българските земи археологически обект и превръщането му в цялостен атрактивен балнеоложки, рекреативен, музеен и туристически център.
Освен консервацията и реставрацията на находките, Община Бургас ще благоустрои цялостно пространството с ново декоративно парково осветление и ще възстанови стария Нимфеум с паметна плоча на Трите нимфи – покровителки на минералните извори. Идеята е зоната да се развие и превърне в атрактивна туристическа дестинация. 







Прочетено: 10148 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Български секс магазин Инкубатори за люпене на яйца Морската градина в Бургас Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Отровни гъби ГРАФИЛА 2009, Бургас 2 Арина след кафето Pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development