Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Бургас се завъртя дискусия относно наследството на големия благодетел Александър Георгиев – Коджакафалията



Да се спази ли волята на Коджакафалията и домът за сираци да си остане в сегашната сграда.
Ключови думи: Коджакафалията, домъ за сираци, Бургас
26 Юли 2013, Петък



Един от най-обсъжданите въпроси е следният: Да се спази ли волята на Коджакафалията и домът за сираци да си остане в сегашната сграда. 


Кметът Николов: Сигурен съм, че Коджакафалията щеше да одобри идеята сиропиталището да стане училище
 
 
В Бургас се завъртя дискусия относно наследството на големия благодетел Александър Георгиев – Коджакафалията, дарил преди век на града си имущество на стойност стотици милиони днешни левове.
Един от най-обсъжданите въпроси е следният: “Да се спази ли волята на Коджакафалията и домът за сираци да си остане в сегашната сграда?”.
 
Ето какво мнение изрази кметът Димитър Николов:
 
 
“Много е хубаво, че 100 години след кончината на този велик човек говорим за него и се интересуваме от завещанието му – морално и физическо. Така напълно заслужено той продължава да живее в паметта на бургазлии. Но е факт, че историческата истина доста се е преплела с местния фолклор. Направихме си труда да погледнем в оригиналното завещание на Коджакафалията и там не открихме конкретна информация за това, че изрично желае масивната сграда в центъра на Бургас да се използва само и единствено за сиропиталище. Нещо повече – в документа въобще не се говори за “сиропиталище”, там се споменава само за “старопиталище”. Строителството на самата сграда е започнало през 1911 година върху имот на Коджакафалията, но тя е завършена през 1915-та, две години след смъртта му, като за това са помогнали и други родолюбиви бургазлии.
Ако някой има повече информация от тази, която открихме при бързата проверка, нека я предостави. Отново казвам, че е хубаво при всеки повод да говорим за Коджакафалията, защото е човек за пример.
Твърди се, че приживе благодетелят е изявил желание голяма част от наследството му да остане “за бургаските деца”. Вярвам, че е било така, защото именно по този начин постъпват филантропите от неговия ранг – първата им мисъл винаги е за най-уязвимите членове на обществото, за децата и възрастните хора.
Днес моето предложение е в сградата на сиропиталището на първо време да настаним вечерната гимназия, а в близка перспектива тя да се свърже с топла връзка с близката сграда на Математическата и Френската гимназия. Така ще можем да увеличим броя на паралелките, тъй като и без друго това са две от най-желаните средни училища не само в града, но и в областта. Сигурен съм, че Коджакафалията щеше да одобри тази идея и съм я предложил, изцяло воден от желанието да спазим неговата воля.
През последните години на групи от по 7-8 деца извеждаме от сиропиталището неговите последни обитатели и ги настаняваме в малки жилища, където са под 24-часова грижа и наблюдение. Видя се, че старият модел, когато се отглеждаха по 100 наведнъж на казармен принцип, не работи. Нека днес дадем шанс за по-добро бъдеще и на сираците, и на две перспективни бургаски училища. Отворени сме към всички предложения на бургазлии за бъдещето на сградата, но на този етап да стане училище ми се струва най-логично и близко до идеите на Коджакафалията”.
 
Кметът Димитър Николов изказва благодарност за оказаното съдействие на Наталия Коцева – директор на Регионална библиотека “Пейо Яворов”, и на покойната вече Цоня Дражева – директор на Регионален музей – Бургас.
 
В регионалната библиотека има доста материали за Коджакафалията, с които всеки бургазлия може да се запознае лично. 


Прочетено: 20840 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
574
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
витраж2 витраж1 витраж4 морето в началото на новата година Театър за драма. опера и балет, Бургас Южен парк pepi Конкурс прическа Бургас 2009 Жълтурче.jpg pepi витраж5
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development