Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ШЕСТИ ФЕСТИВАЛ НА ФОЛКЛОРНАТА НОСИЯ



Снимка Николай Димитров
Ключови думи: ФЕСТИВАЛ НА ФОЛКЛОРНАТА НОСИЯ
26 Юли 2013, Петък



Ако искате да се върнете 100 години назад във времето
ЖЕРАВНА
е вашето място
23-25 август 2013 г.


Фондация “Българе”, съвместно с община Котел, кметство Жеравна и Бона фиде”, отново обединихме усилия, за да могат десетки хиляди хора, от всички краища на България и чужбина,  да станат част от един уникален, елитарен фестивал, който може да се сравни само с машина на времето – Фестивалът на фолклорната носия – Жеравна.
23-25 август планинското село отново ще бъде огласено от песните и танците на хиляди в местността Добромерица, които ще се веселят така както е било преди 100-150 години – по всички традиции на техните прадеди, облечени с народни носии. Всеки ще бъде пременен в старинно облекло, изразяващо неговия произход, нрав, занаят и т.н.
Невероятно разнообразие от музика, песни,  танци и занаяти, древни обичаи, нестинарски игри и пехливански борби, изобилие от руйно вино и студена ракия, стари мезета и чевермета, вкусни гозби и горещи погачи, които ще Ви върнат 100 години назад във времето.   Гозби, по традиционна българска рецепта,  ще къкрят и на най-големия „Юнашки тиган”  в България, който е кандидат и за рекордите на Гинес.
И тази година организаторите са подготвили много изненади!
Гост ансамбъл на откриването на фестивала ще бъде Странджанският ансамбъл. В събота Жеравна ще бъде и пресечна точка на различни култури с концерт на ансамбли от различни държави, включително екзотичната Индонезия. 
            Най-важното условие,  за да станете част от тази машина на времето, е освен да облечете фолклорна носия, и да сте готови на някои лишения – като хранене с дървени вилици и лъжици,  стоене на  черги, рогозки и козяци, без телефони, интернет и компютри. Всякакви съвременни уреди и пособия, като модерни часовници, дамски чанти, сънчеви очила и запалки са забранени,  но те със сигурност няма да ви липсват,  защото всички тези ограничения ще ви осигурят едно неповторимо, автентично изживяване, за което ще разказвате чак до следващата година.
Организаторите предупреждават, че и тази година мерките за спазване на реда ще бъдат драстични и всеки нарушител ще бъде извеждан, без предупреждение от територията на фестивала


Прочетено: 10334 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ЛРД Източнокатолическата черква Конкурс прическа Бургас 2009 Водна топка Цветя Бургас-моста Рибарският пристан в Созопол Нова професия Републиканска след ремонта Змийския остров - Созопол Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development