Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Анти-паркинг стълбове в Свети Влас се превърнаха в Алея на знаменити български революционери



Ключови думи: Свети Влас
14 Юли 2013, Неделя



Деветнайсет на брой анти-паркинг стълбове в Свети Влас се превърнаха в Алея на знаменити български революционери, светци, будители, управници, емблематични за държавата ни личности. 

Анти-паркинг зоната в Свети Влас, превърната в Алея на знаменити българи е уникална за Европа и е с туристически и историко-познавателен ефект. Идеята възниква спонтанно, след като се преценя, че площада и паркът пред сградата на кметството трябва да бъдат защитени, за да не паркират автомобили там. „Поставихме бетонни ограничители за да щитим площада, а няколко месеца след това решихме, че точно тези ограничители можем да превърнем в постменти на паметни плочи. Така превърнахме едни „анти-стоп колчета” в културно- исторически център на открито”, каза кметът на курортния град Иван Николов. Върху всяко едно от бетонните анти-паркинг блокчета е поставена плоча от черен гранит. Върху плочите са гравирани ликовете на велики българи, които завинаги остават във времето. Има надпис с името на личността, година на раждане и годината, през която е починал, негов силен цитат или кратък опис на неговото значимо дело. Под имената на управниците пък е изписан периода, през който са ръководили страната. Надписите на плочите са на български и английски език. В Алеята на „Знаменитите българи” са наредени Васил Левски, Христо Ботев, кан Крум, хан Аспарух, Иван Вазов, Райна Княгиня, Паисий Хилендарски, цар Асен. От това лято туристите посрещат и ликовете на Тодор Каблешков, Георги Раковски, Любен Каравелов, Софроний Врачански, Иван Асен Втори, Светите братя Кирил и Методий и други славни личности. Интересът към Алеята е много голям, като сред хората, които най-много се впечатляват и задържат тук са цели руски групи, семейства с деца, възрастни хора. Оригиналната алея от авто-стопери се превърна в атракция и допълнение към архитектурната среда, допълни градоначалникът.


Прочетено: 13592 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
561
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Извилистая жизнь дерева pepita Български секс магазин Стив и аз залез над ез.Вая-Бургас.JPG Бул Христо Ботев в Бургас Spirit of Burgas Конкурс прическа Бургас 2009 Пролет, кокичета докато ние спи, те творят
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development