Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Цветан Гунев е новият подуправител на БНБ



Цветан Гунев е новият подуправител на БНБ
Ключови думи: подуправител на БНБ, Банков надзор, София, УНСС, Цветан Гунев
13 Юни 2013, Четвъртък



Народното събрание избра Цветан Гунев  със 175 гласа за, два против и два въздържали се.  Той ще бъде и шеф на управление Банков надзор през следващите шест години.

Мандатът на Гунев започва на 16 юни, неделя. Той поема поста от Румен Симеонов, като е предложен от управителя на БНБ – Иван Искров. Новият подуправител е роден в София на 2 февруари 1959 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство и владее английски език. Има придобити редица квалификации по централно банкиране в САЩ и от водещи надзорни органи на страните от Европейския съюз. През 1982 г. започва кариерата си като кредитен инспектор в ДСК. През следващите години работи като счетоводител, данъчен инспектор. От 1992 г. е на работа в БНБ, а последният му пост е директор на дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции”, заеман от 2007 г.

Според Закона за БНБ изборът на нов член на управителния съвет трябва да бъде направен не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на мандата на действащия. Поради разпускането на предишния парламент този срок не беше спазен.

БНБ упражнява надзор върху дейността на банките и на клоновете на чуждестранните банки у нас. Подуправителят на БНБ, ръководещ управление „Банков надзор”, прилага самостоятелно и независимо предвидените законови мерки за въздействие и санкции. Издаването и отнемането на разрешение за лиценз се извършва с акт по предложение на управителя и подуправителя на управлението.

Според финансовата институция Гунев безспорно е доказал висока квалификация и богат професионален опит в областта на банковия надзор.


Прочетено: 15822 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
СУЕТНОС дъга Тройката, паметника Духовности АХИЛОЙ палма Компасът на ул. АВТОСЕРВИЗ Конкурс прическа Бургас 2009 Пази се Хималаи Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development