Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ретроспективна изложба на бургаския художник Георги Баев



Георги Баев
Ключови думи: Баев, Георги Баев, бургаски художник
15 Май 2013, Сряда



В Националния музей на българското изобразително изкуство от 16 май - 8 юли 2013 представят ретроспективна изложба на бургаския художник Георги Баев

Творчеството на Георги Баев е символ на бургаската живопис от втората половина на ХХ век. В историята на съвременното българско изкуство името на Георги Баев е свързано с процесите на разчупване на инерцията, новите изразни средства в живопистта стремежът за извоюване на творческа свобода, характерни за края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Творческият път наГеорги Баеве свързан с Бургас. В процеса на творческо осмисляне на морската тема, художникът изминава пътя от натурата към нейното все по-категорично преодоляване и достигане на напълно автономни живописни стойности в колоритното изграждане и синтеза между форма и пространство.

През периода на централизирано управление на художествения живот в страната и в условията на нормативно наложена идеологическа доктрина за изкуството, името на Баев става синоним на личност с ярка творческа индивидуалност и твърдо отстоявана гражданска позиция.
Изложбата включва 140 произведения – живопис, рисунки и литографии - от колекциите на НМБИИ, СГХГ, галериите в Бургас, Сливен, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Колекция – дарение Светлин Русев, семейството на художника и частни колекционери.





Прочетено: 11710 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Черноморец Бургас Воробей от страха полез на стенку ПОЛКОВНИКА Кукерландия 2011, Ямбол Вече съм голяма Кокили за Строителите-супер НОВО!!! ухажване Велодорожка докато ние спи, те творят
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development