Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Култура и изкуство // Царево
Дарението включва сградата на действащата църква Св. Успение Богородично и 12 дка земя

Държавен имот в Царево - дарен на църквата



21 Октомври 2012, Неделя



действащата църква Св. Успение Богородично, най-старият православен храм на територията на Царево, датиращ от 1810 година е построен върху основите на храм от 10 век. Храмът и земите към него собственост на Църквата.

Дълги години най-старият храм в Царево, събиращ множество вярващи за молитва, е бил собственост на държавата. До днес, когато в присъствието  на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и десетки миряни, областният управител Константин Гребенаров  и отец Стоян, представител на църквата подписаха договор, според който държавата, в лицето на губернатора, прехвърля безвъзмездно своя имот на църква „Св. Успение Богородично” - гр. Царево. Дарението включва сградата на действащата църква „Св. Успение Богородично”, както и прилежащата към нея земя в размер на 12 декара. В задължителните условия на договора за дарение са църквата да използва имотите по предназначение, а именно задоволяване религиозните потребности на вярващите. Договорът не допуска и ново строителство поради необходимостта от опазване на културно-историческото наследство.
    „Вие сте добър управленец и добър човек. Благодаря Ви за  святото дело от името на всички вярващи“, обърна се към губернатора Сливенският митрополит Йоаникий. Той подари на Гребенаров икона на Св. Николай Чудотворец с пожелание светеца да го закриля и да му помага и в другите дела, които му предстоят.
    От своя страна областният управител сподели, че с прехвърлянето на имота е решена една неправда, която е съществувала дълги години. От днес жителите на Царево могат да бъдат спокойни, че винаги ще имат храм, където да изповядват вярата си.
    След официалната част по подписване на договора, Негово Високопреосвещенство освети три камъка от основите на съществуващ през 50-те години на XX век параклис „Св. Георги” с аязмо, който се намира на територията на имота. Основите му са открити тази година по време  на археологически разкопки по програма „Виа Понтика”. С осветяването на основите днес се даде начало и на възстановителните работи по параклиса и аязмото.
    В обръщението си към събралите се миряни отец Стоян съобщи, че благодарение на  кмета на община Царево инж. Георги Лапчев вече има дарител, с чиято помощ параклисът и аязмото ще бъдат изцяло възстановени.




Храм в Царево, дарение

Храм в Царево, дарение

Храм в Царево, дарение
Прочетено: 13202 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Приятели Първа копка съботно кафе Европейка Пристанище Приморско Жреци на музите 2009 Театър за драма. опера и балет, Бургас Отровни гъби Изгрев Бургас, ФЛОРА 2009 Инкубатори за люпене на яйца Созопол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development