Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ретро парад в Бургас в събота. Показват редки коли



BMW на аса Димитър Соколов е единствената историческа кола у нас
Ключови думи: ретропарад, Бургас, ретропарад в Бургас, Димитър Соколов, BMW 319, Димо Джамбазов, парад, гей парад, гей парад Бургас
03 Юли 2012, Вторник



Всеки град има свой парад. Кой такъв, кой не такъв. В Събота улиците на Бургас ще се върнат в миналия век. Легендарна антика от Гран при на ретропарада в Бургас

Легендарна антика от „Гран при”  на ретропарада в Бургас
BMW на аса Димитър Соколов е единствената историческа кола у нас

Спортното „BMW 319” е изработено по поръчка за автомобилния ни ас Димитър Соколов през 1936 г. Три години по-късно, с нея Соколов участва в „Гран при” на Сърбия, предшественик на днешната „Формула 1”, където се провежда кръг от световния шампионат и печели петото място.

С кабриолета абсолютният ни шампион по автомобилизъм и мотоциклетизъм, и  един от основоположниците на този спорт у нас, се състезава до 1972 г. Тогава участва в Рали за ветерани, което предшества Рали „Златни пясъци”. Историческата антика, запазена в автентичния й вид, ще прикове вниманието на ретроманиаците в Бургас. Парадът в морския град вече се е наложил като един от най-атрактивните, който всяка година вади нови изненади.

„Неслучайно тази година надсловът е „Една легенда остава в България”, обясни председателят на бургаския автомото клуб „Ретро” Димо Джамбазов.    

От  спортното BMW-кабриолет са запазени само три бройки в света – едната се намира в САЩ, другата - в Нижни Новгород. Най-ценна обаче е българската, заради участието й в „Гран при”. Колата е и единствената оцеляла антика с историческа стойност у нас. Ценители я сравняват с бронирания „Пакард” на Георги Димитров, откраднат от Музея на техниката в София и открит по-късно в САЩ. Както и с „Мерцедес”-а на цар Фердинанд, също изнесен от страната, сега украсяващ фоайето на едно от казината във Вегас.

Наследниците на Димитър Соколов устояват на примамлива оферта на автомобилния концерн BMW. Вместо това продават на символична цена колата на бургаски колекционер, с уговорката тя да не напуска страната. Легендарното возило ще бъде показано за първи път в Бургас, след което ще бъде цялостно реставрирано.

За първи път тази година в ретропада в Бургас ще участват и клубове от Гърция и Сърбия, които ще пристигнат с най-интересните си коли.              
Над 100 коли-антики и мотоциклети ще бъдат изложени на ретропарада пред Пантеона в събота, 7 юли, от 10 часа. За първи път тази година почетната обиколка няма да бъде из улиците на Бургас, а в Морската градина. Началото й е след награждаването, в 14 часа.

За повече информация:
Димо Джамбазов
0897/834992



Прочетено: 16128 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
созопол В солнечный день Коктейл моят изгрев майк розичка красиви по всяко време Зима в Странджа Гимназия Раковски ograda Кокили за Строители!!! Бургас, Богориди
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development