Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Масов убиец отправя екстремистки поздрави в съдебната зала



19 Април 2012, Четвъртък


Автор: Анна Д, студент БСУ

Андерш Беринг Брайвик, изправен пред съда за убийството на 77 души в Норвегия миналата година,
отново отправи екстремистки поздрав на влизане в съдебната зала през втория ден на процеса.


Брайвик, който не носеше белезници, приближи стиснатия си юмрук към сърцето, а след това вдигна ръката си - поздрав, който според манифеста му е "въплъщение на силата, честта и предизвикателството към марксистките тирани на Европа".
Брайвик започна да свидетелства през втория ден на процеса. Той получи разрешение да прочете подготвеното си изявление и заяви, че е смекчил реториката от уважение към жертвите.
Брайвик не показа признаци на разкаяние за нападенията, при които уби 77 души, като каза пред съда, че би сторил същото отново.

Според него младежката организация на Норвежката работническа партия, чийто лагер на остров Ютьоя нападна той, много прилича на някогашната младежка организация на нацистите.

"Това не бяха невинни, цивилни деца, а политически активисти, които насърчават мултикултурализма", заяви Брайвик.

Той определи нападенията като "най-зрелищната политическа атака, извършвана от националист от Втората световна война". Брайвик каза, че е действал от добри намерения с цел да предотврати по-голяма гражданска война.

Ако бъде признат за виновен и вменяем, Брайвик може да бъде осъден на максимум 21 години, но го очаква доживотна присъда, ако се сметне за постоянна заплаха. Ако бъде признат за невменяем, той ще бъде настанен в психиатрична клиника за неопределено време с периодични прегледи.



Прочетено: 4912 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Раковини във въздуха Best friends Цветя аз Старото пристанище най-приятното място за релакс -1- Странджа, Бръшлян Елена камини pepi
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development