Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Гражданското образование - успехи и провали, поуки и възможности



09 Април 2012, Понеделник



На педагозите бе предоставена възможност да наблюдават открити практики по различни теми.

От 30 март до 1 април 2012 год. гр. Силистра бе домакин на Национална конференция ”Гражданското образование - успехи и провали, поуки и възможности”. Националният форум за обсъждане на опита и бъдещето на гражданското образование се организира в рамките на национална кампания „Участвам и променям” от Министерството на образованието, младежта и науката, Институцията на омбудсмана и Регионален инспекторат по образованието – Силистра.
    Целта на кампанията е да стимулира разширяването на гражданските компетентности в обучението, да акцентира върху здравословния начин на живот и поведението на учениците и родителите и да подкрепи ролята на възрастните в грижата им за децата.
    Във форума с доклади се представиха  86 участници от 37 населени места, като 11 от тях бяха ученици.Само 2 от докладите представяха работата на педагози с деца със специални образователни потребности.Един от тях бе  на специален педагог Марияна Георгиева-ресурсен учител в Ресурсен център-Бургас.Разработките бяха в 7 тематични направления:1.За гражданското образование изобщо.2.Контекстът на съвременното гражданско образование.3.Методи, модели, стратегии.4.Здравно образование.Гражданското образование в предметното преподаване.5.Извънкласна и проектна дейност.6.Училищни политики и форми на ученическото представителство.7.Всичко е гражданско образование.7.Предучилищно образование.
      Националният форум се откри от заместник министъра на образованието Милена Дамянова. Тя поздрави организаторите и участниците във форума и сподели, че „новия закон за образованието за първи път акцентира на социалните и гражданските компетентности”, че „няма как да настъпят промените, без да сме активни и законът не е панацея, а дава възможности”. Според зам.-министър Милена Дамянова „за да се случи промяната трябва да спрем да се страхуваме от свободата и да станем  граждански активно общество”.
      Специално участие в конференцията взе и омбудсмана на Република България г-н Константин Пенчев. Toй акцентира върху необходимостта да бъдат предоставяни знания за правата на човека, в частност за правата на детето, в рамките на гражданското образование в училище.
     Участниците бяха поздравени и от г-жа Габриела Миткова-началник на Регионалния инспекторат по образованието-гр.Силистра.Д-р Светла Петрова от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование запозна присъстващите в залата с възприятията,нагласите и ценностите на българските осмокласници в областта на гражданското образование.
      На педагозите бе предоставена възможност да наблюдават открити практики по различни теми:„Правата на детето”, „България-това е моята родина”(представяне на работа по проект в начален етап), „Заветите на Апостола” (дейност на клуб „Васил Левски”) ,Отворен дебат между ученици от ЕГ „П.Яворов” (утвърждаващ отбор) и ПГСУАУ „Ат.Буров”(отрицаващ отбор), на тема”За и против участието  на учениците в управлението на училището”.      
     След  посещението на откритите практики започнаха заседанията по секции.Ст.ресурсен учител Марияна Георгиева представи своя доклад в секция „Методи,модели, стратегии” с водещ г-жа Пепа Лазарова.Темата на разработката бе свързана с приложението на метода „Дарплей” при ученици със специални образователни потребности.Този метод бе успешно приложен в Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост, гр Карнобат, където,като ресурсен учител към Ресурсен център-Бургас, г-жа Георгиева подпомага интегрирането на учениците със специални образователни потребности.Със съгласието на инж.Б.Атанасова,директор на учебното заведение,играта „Дарплей” бе проведена през месец октомври в час на класа в IX „В” клас в присъствието на класния ръководител.Целта на неговото приложение в училище бе децата да се опознаят помежду си както в ресурсната група,така и в клас.Чрез метода учениците се приучават на толерантост и уважение на чуждото мнение,учат се да слушат с разбиране,защото оказва се,че да изслушаш събеседника си и да го ЧУЕШ не е толкова лесно.Общуването е част от живота..говориш..споделяш ..изглежда просто,но дали е така в действителност..Общуването е двустранен процес..между  този,който говори и този, който слуша..Ние много често говорим,но няма кой да ни чуе..В заключителния кръг на „Дарплей” на въпроса „Как се чувстваш след играта?” един от учениците отговори”..фантастично...всички мълчаха и ме гледаха в очите”.
    Съпричастни сме  към вижданията на заместник- министър Милена Дамянова, която казва, че „учениците и младите хора имат мнение и ние трябва да се научим да ги ЧУВАМЕ”.



Прочетено: 6552 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pink For Sale Фонтанът на Театър за драма. опера и балет, Бургас Бургас Фонтаните на Град Монтата-BG Созопол витраж1 pepi Алеша Изтравниче Пази се Отровни гъби
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development