Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

На състезание в Бургас деца предлагат идеи за решаване на енергийни проблеми



Ученици се състезават с проекти в Бургас
Ключови думи: Бургас, училища, София, Пловдив, Варна, състезание, ученици
30 Март 2012, Петък



Ученици се състезават с проекти на тема Да направим училището си CO2OL на национално състезание, което се организира в рамките на проект Въглеродни детективи Европа.

На среща днес в Бургас деца от училища  в София,  Пловдив,  Бургас,  Варна,  Русе,  Каварна,  Нова  Загора,  Добрич,  Приморско,  Айтос,  Камено,  с. Средище  (Силистренско),  Нова  Черна  (Тутракан)  и с.  Самуилово  (Сливенско)  ще  представят  идеите  си за  енергийна  ефективност,  екологичен  транспорт  и  здравословно  хранене.

На среща днес в Бургас деца от училища в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Каварна, Нова Загора, Добрич, Приморско, Айтос, Камено, с. Средище (Силистренско), Нова Черна (Тутракан) и с. Самуилово (Сливенско) ще представят идеите си за енергийна ефективност, екологичен транспорт и здравословно хранене.  Те се състезават с проекти на тема "Да направим училището си CO2OL" на национално състезание, което се организира в рамките на проект „Въглеродни детективи Европа”.

С проектите си децата искат да покажат, че в България е възможно училищата да намаляват въглеродните си емисии. Общо 519 ученици са участвали в изработването на проектите. Сред тях са и деца от Средното специално училище за деца с увреден слух в Пловдив, които на практика доказват, че в усилията за решаването на въглеродните проблеми на планетата няма ограничения.
    
Действията, предприети от учениците, показват оригинални идеи, творчески решения и амбиция да ги осъществят.

Състезанието ще излъчи победители, но учениците не се състезават за специална награда. Самото им участие в проекта чрез План за действие за намаляване на въглеродните емисии им носи печалба, защото така училището им ще намали разходите за енергия.  Близо 600 енергоспестяващи крушки ще бъдат предоставени на училищата, които са предвидили в своите планове подмяна на старото осветление.

    Бургаското състезание е трето поред след две състезания, организирани през май 2011 г. във Варна и София. В тях  се конкурираха 20 проекта, над които бяха работили общо 377 ученици от 17 училища в десет населени места в България.  В рамките на проекта през 2011 г. децата направиха 458 приложения – 176 постера, анкети, презентации, клипове, както и 282 снимки, с които показват наученото. Победители бяха учениците от ЕГ „Гео Милев” – Добрич , които представиха България на международно състезание в Чехия.

    "Да направим училището си CO2OL" е част от проекта "Въглеродни детективи Европа", в който участват ученици от още девет европейски държави: Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и Литва. Проектът започна през юни 2009 г. и завършва през  май 2012 г. В България проектът се изпълнява  от фондация „ТАЙМ-Екопроекти“ и с финансовата подкрепа на програмата на Европейската комисия  програма „Интелигентна енергия Европа“.
    
Инициативата "Да направим училището си CO2OL" срещна подкрепата на регионалните инспекции по образование в Бургас, Варна, Пловдив и Смолян, както и на общините в Бургас и Габрово.



Прочетено: 5098 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
BSB Учебници CALLAN метод Известен Созополски профил Мой хороший знакомый из Бургаса Казан за топло Етнографски Музей БУРГАС лека вечер Пристанище Приморско евро 2008 майк жълто
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development