Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Европейски съюз
След електронното правителство - електронно правосъдие

Модата на електронните неща



27 Март 2012, Вторник



Получихме няколко запитвания защо тази статия е водеща - просто цветовата гама пасва на сайта


Електронните инструменти ще направят съдебната система по-достъпна, по-ефективна и прозрачна не само в национално, но и в европейско измерение.

В Европейския парламент в Брюксел се състоя публично изслушване на тема
"Усъвършенстване на системите за наказателно правосъдие в Европа: Ролята на
електронните инструменти и показателите за изпълнение", организирано от Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП, в партньорство с Центъра за изследване на демокрацията, университета Адам Мицкевич  и асоциация "Droit au Droit" . Във форума взеха участие евродепутати, дипломати, експерти по правосъдие в ЕК и Съвета, научни изследователи в областта на правосъдието, университетски преподаватели. Сред основните оратори беше вицепрезидентът на Република България и бивш министър на правосъдието Маргарита Попова.
 

"Това изслушване се провежда в контекста на новите и увеличаващи се изисквания към съдебната система в Европа, и в същото време в крак с технологичните и комуникационни постижения, които предлагат възможности за подобряване на правосъдните системи. Те трябва да се използват максимално от политиците, за да се модернизира съдебната система, да се направи по-достъпна, по-ефективна и прозрачна в национален и европейски план", заяви Мария Неделчева при откриването на форума. Тя отбеляза, че електронните инструменти в правните процедури се превръщат в неразделна част от истинското, функциониращо европейско правосъдие.

"Навлизането на информационните и комуникационни технологии е в полза на всички – от публичния до частния сектор и гражданското общество. За гражданите това може да бъде улеснен начин да се обърнат към съда, за да получат правна помощ, посредничество или по-добър достъп до информация. За бизнеса това означава лесно достъпни търговски регистри или финансови искове, а за практикуващите юристи представлява възможност за събиране на доказателства или видеоконферентна връзка, сътрудничество по граждански въпроси и др.", изтъкна предимствата на системата г-жа Неделчева.

Тя обърна внимание на стартиралия през юли 2010 г. Европейски портал за електронно правосъдие, определен от Комисията като "едно гише" за информация относно европейското правосъдие. Порталът спомага за улесняване и ускоряване на процедурите, намаляване на разходите им и за справяне с предизвикателството на многоезичието в процедурите и съдебното сътрудничество.

Сред различните предизвикателства относно достъпа до правосъдие на национално и европейско ниво Мария Неделчева посочи  системата за контрол на ефективността на съдебната система и на съответните показатели. "Дигитализацията на съдебните услуги трябва да се случи само  когато са гарантирани правото на защита и провеждането на съдебен дебат. Това са емблематични принципи на независимата съдебна система, както и принципите, посочени в Хартата на основните права на ЕС и в Европейската конвенция за правата на човека", заяви българският евродепутат. Прилагането на електронното правосъдие е национален въпрос и не всички държави-членки имат една и съща концепция затова.  

Вицепрезидентът Маргарита Попова отбеляза, че идеята за създаването на европейския електронен портал по въпросите на правосъдието е българска. Ефективността на наказателното правораздаване изисква обединени усилия в ЕС, в сътрудничество с напреднали държави отвъд океана, посочи г-жа Попова. Тя отбеляза, че особено за тероризма няма граници, затова общите усилия на човечеството са важни за постигането на ефективни наказателни инструменти.

Дискусията в отделните панели се фокусира върху подхода на ЕС и стратегията за електронно правосъдие за подобряване ефективността, прозрачността и достъпността на съдебната власт. Направен беше и преглед на съществуващите практики и предизвикателства по отношение електронните процеси на модернизация и оценка на системите за наказателно правораздаване в различните страни-членки.



Прочетено: 8784 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Машините на Леонардо Часовникът на евро 2008 ХРИСТИ Алекс Машините на Леонардо улична картина КАЩА 20КМ ОТ БУРТАС Републиканска след ремонта Цветя Кукерландия 2011, Ямбол
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development