Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Айтос - с три нови проекта Програма Трансгранично сътрудничество



12 Януари 2012, Четвъртък


Автор: Обшина Айтос

Реновира спортен комплекс,  ремонт на Закрита зала за спортни игри, Изгражда дребномащабна ВиК инфраструктура в общините Айтос и Кофчаз. Максималната сума, за която Община Айтос кандидатства по всеки от проектите е 750 хил. евро. Тя покрива на сто процента разходите по изпълнението на обектите.



На последното си заседание за 2011 г., Общинският съвет в Айтос даде карт бланш на Общинската администрация да кандидатства по Програма „Трансгранично сътрудничество” с три нови проекта в партньорство с три общини от Република Турция. В изпълнение на решението на местния парламент, в началото на седмиата, кметът Васил Едрев прие в кабинета си кметовете на две от турските общини-партньори, с които Общината готви огледални проекти по Програмата.
Г-жа Инджи Тунч – кмет на Община Каваклъ пристигна в Айтос с екипа си, който, съвместно със служителите от отдел „Инвестиционна дейност и регионално развитие” в Община Айтос, разгледа всички документи, свързани с кандидатстването по проекта.
Проектната идея на Община Айтос предвижда реновиране на спортен комплекс на площ от 42 173 к м. Комплексът включва стадион със затревено игрище и лекоатлетическа писта с обща площ от 22 770 кв. м., двуетажна масивна сграда с обща застроена площ от 377 кв. м., помощно игрище с твърда настилка с площ от 3130 кв. м и зелена площ, обграждаща стадиона на север и изток. Същата идея ще реализира оттатък границата и община Каваклъ, стана ясно на срещата в кабинета на кмета.
В Айтос и децата знаят, че стадионът „Крум Делчев” не е ремонтиран основно поне от 20 години, че пейките за зрителите отдавна не се ползват по предназначение, че са изпочупени и загубили цвета си., че липсват елементарни условия за лекоатлетите, че сградата се нуждае от реновиране. Съоръжението е основната спортна база на града ни, затова благоустрояването и ефективното му използване от децата и младите хора е една от приоритетните задачи за общинското ръководство, заяви на срещата кметът Васил Едрев. 
Двете страни съгласуваха всички детайли по съвместното кандидатстване, а кметовете Едрев и Тунч сложиха подписи под споразумение за сътрудничество в изпълнение на планиранете в проекта дейности.
Минути след г-жа Инджи Тунч, в кабинета на кмета Васил Едрев влезе и кметът на община Инедже г-н Иляз Йълмам. Процедурата по подготовката на документите беше повторена с втория важен за община Айтос проект за ремонтиране на „Закрита зала за спортни игри”. Парите по проекта ще се инвестират за обновяването на закритата спортна зала в градската градина, където се провеждат всички градски и общински турнири на закрито.
Очаква се тези дни, кметът на Община Айтос Васил Едрев да направи кратка визита в община Кофчаз, Република Турция, за да подпише и третия договор за съвместен проект - „Изграждане на дребномащабна ВиК инфраструктура в общините Айтос и Кофчаз”. Дейностите по този проект предвиждат изграждането на канализация на два квартала в североизточната част на Айтос. Дължината на новопроектираната мрежа ще бъде 600 линейни метра.
Максималната сума, за която Община Айтос кандидатства по всеки от проектите е 750 хил. евро. Тя покрива на сто процента разходите по изпълнението на обектите. Одобряването на проектните предложения ще е изключително постижение за Айтос, като се има пред вид, че по тях няма изискване за съфинансиране с бюджетни пари.
„Партньорите ни от турските общини са изключително дейни хора. Нашият екип, който посети Република Турция, за да установи връзка с тях, беше впечатлен от отношението, бързата реакция и желанието им да участват в съвместните проекти. За много кратък период от време те успяха да изготвят цялата документация, за да се стигне до подписването на договори за сътрудничеството. Ако решим и подготвим други трансгранични проекти отново ще търсим партньорството им, защото досегашният опит показва, че работим добре и се допълваме взаимно.”, заяви кметът Васил Едрев веднага след като сложи подписа си под две от партньорските споразумения. „Убедихме се, че ще работим с много коректни и можещи партньори. Надявам се, че това няма да е единственият проект, който ще реализираме заедно.”, заяви г-жа Тунч на срещата в Айтос.
Още инфраструктурни проекти с реална полза за хората си обещаха кметовете на Айтос, Каваклъ и Инедже. Те са единодушни, че е минало времето на т.н „меки” проекти, свързани с културен обмен и визити. Тези проекти вече са изиграли своята роля за опознаване на двете страни, сега е време за реализиране на прагматични идеи с реална полза за населението на общините от двете страни на южната ни граница.
„Нашият екип е нов, работим само от два месеца. Тепърва ще реализираме проекти, но съм убеден, че това е единственият начин, единствената възможност да променим града и общината и да създадем по-добри условия за живот на гражданите.”, категоричен беше кметът Васил Едрев.
Сладко вино, ракия и сирене бяха символичните подаръци, които г-жа Тунч поднесе на кмета Едрев. Даровете не бяха случайни – всеки един от тях е местно производство,
похвали се кметицата на Каваклъ. Кметът Васил Едрев й върна жеста с бутилка „Бургаски мускат”, произведен от айтоско грозде.


Прочетено: 11968 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Залез моите цветя Есен Созопол хотел приморец лека вечер Флора Бургас 2009 Изгрев Флора Бургас 2009 лека вечер Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development