Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Програма за Йордановден на Община Бургас



Ключови думи:
04 Януари 2012, Сряда



Самият ритуал по Спасяване на Светия Кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Колко смелчаци ще се пробват тази година и кой ще е най-бърз в Спасяването на Кръста в Бургас? Отговорите на тези въпроси ще научим само след 2 дни, в петък /6 януари/, когато честваме един от най-светлите и значими християнски празници – Богоявление, наричан още Йордановден.

Самият ритуал по Спасяване на Светия Кръст символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

И тази година, спазвайки традицията, на куражлиите ще бъде дадена възможност да се преборят с бурните и ледени води на Черно море и да извадят Светия кръст. Желаещите да вземат участие в надпреварата с ниските температурни градуси и морската вода, трябва да имат навършени 16 години. Записването ще се извършва в самия ден от 10.00 до 11.00 часа на Мостика само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията за Йордановден ще започнат още в 08.30 часа, когато Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Ионикий и бургаското духовенство ще отслужат празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

На 6 януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи начало през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първия водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.

Благославянето на бойните знамена от Военен гарнизон – Бургас от дядо Ионикий тази година и молебенът за здраве на българското войнство ще започнат от 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ /пред Община Бургас/.

В 11.30 часа ще стартира литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута ул. „Александровска“ – ул. „Богориди“ – Гъбката – Паметника на Моряка – Мостика. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11.45 часа.

С почести, цветя и венци ще бъде почетен и националният герой, родолюбец и революционер Христо Ботев. Признателният ритуал ще бъде отслужен в 12.00 часа пред бюст-паметника в Морската градина на Бургас на 6 януари, когато отбелязваме 164 – та годишнина от рождението на поета.

П Р О Г Р А М А
ПО ПОВОД
6 ЯНУАРИ – ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/
164 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

08.30 часа, Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий”
Празнична Света Литургия по повод Йордановден /Богоявление/

11.00 часа, площад „Атанас Сиреков” /пред Община Бургас/
Благославяне на бойните знамена и молебен за здраве на българското войнство от Гарнизон Бургас


11.30 часа, площад „Атанас Сиреков” - Mостика
Литийно шествие за Спасяване на Светия кръст

11.45 часа, Mостикa
Спасяване на Светия кръст

12.00 часа, паметник на Христо Ботев в Приморски парк
Тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя
по повод 164 години от рождението на  Христо Ботев



Прочетено: 11770 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Морска градина Бургас Довиждане, лято! МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. Списание Влъхвите закачалки 2 pepi Kapoto Международен Семинар на фризьорите София Spirit of Burgas Пътна помощ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development