Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Откриха топлата вода: Директна видеовръзка с Япония - Бургас08 Декември 2011, ЧетвъртъкНова конферентна зала и работни помещения на Лабораторията по математична химия към ВХТИ (днес Университет Проф. д-р Асен Златаров)

Професор Ованес Мекенян и екипът му с директна видеовръзка с водещ научен институт в Япония, който ползва софтуерните продукти и математични модели на бургаските учени.

От 30 години лабораторията поддържа водеща световна роля в молекулното моделиране, чрез високо-технологичен софтуер. Интелектуалният продукт на екип от над 30 учени с ръководител проф. Ованес Мекенян се ползва от най-големите  световни индустриални химически компании като "Проктър и Гамбъл", "ЕксонМобил", "Юниливър", "Дюпонт", 3М, "Л'Ореал", "Дау-кемикъл" и др.
Кметът Димитър Николов, проф. Мекенян и проф. Петко Петков-ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” демонстрираха с най-съвременната техника директна аудио и видео-връзка. Учените от института в Япония разказаха за 10-годишното си успешно сътрудничество с Лабораторията по математична химия и посредничеството й с Европейската химична агенция.
„Реализацията на нашите идеи на световно ниво е поради факта, че лабораторията се развива точно тук в Бургас и е модел за създаване на наука в големи мащаби. Като уникално научно звено в сферата на висшето образование в България реализира продукти на пазара и инвестира получените средства в нови изследвания. ЛМХ се финансира единствено от собствени средства. През април 2012 година ще бъдем домакин на срещата на страните членки от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОЕСD). Лабораторията по математична химия има постижения в изграждането на хармонизиран инструментариум за компютърна оценка на риска от химични съединения за целите на ОЕСD’’ каза проф. Мекенян.
Уникалната техника предоставя нови възможности пред бургаските учени за една интегрирана електронна комуникация със света. Новата зала единствена в Югоизточна Европа ще улесни комуникацията на екипа, който успява да прогнозира токсичността на химическите съединения. Софтуерните модели се прилагат и за регулаторни цели по опазване на околната среда от Държавните агенции на САЩ, Канада, Дания, Германия, Япония, Австралия и други развити държави.Прочетено: 7550 пъти


Сподели в социалните мрежи
Добави в Svejo
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Строители на съвременна България Бургас, Флора 2008 Приятели Пречиствател на въздух за стая с термометър Великденско яйце лека вечер pepi Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Воробей от страха полез на стенку Kapoto
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
31
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
25
26
27
28
01
02
03
04


   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development