Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кръстовден



14 Септември 2011, Сряда



На Кръстовден Православната християнска църква празнува един от своите най-важни и тържествени празници - Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. Именници: Кръстьо, Кръстина, Кръстена, Кръстан, Кънчо, Ставри.

Църквата извършва поклонение пред Светия честен Кръст Господен
4 пъти през годината: на третата неделя от Великденския пост, наречена Кръстопоклонна; на Велики петък, преди Възкресение Христово; на 1 август и на 14 септември.
Кръстовден се въвежда в християнската календарна празничност във връзка със следните събития в историята на религията: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Кръста на Голгота и връщането му от персийски плен.

Кръстовден (денят и нощта се кръстосват), което ще рече, че стават равни по времетраене. Често българите казват, че с Кръстовден настъпва есенният сезон. Времето застудява, водите на морето и реките изстиват. Както на Симеоновден, така и на Кръстовден, в някои български крайща се поставя началото на есенната оран и сеитба. Започва гроздоберът.
В отделни селища на Североизточна България на този ден се организират общоселски сборове, на които се колят курбани, устройват се тържествени трапези, придружени с песни и танци.

 



Прочетено: 14748 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Фонтанът на площад рожден ден Ето го Немо pepi Люцерна Менструална чашка MeLuna изгрев бл.29 вх.7 Хималаи Конкурс прическа Бургас 2009 Мишка 1
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development