Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Над 1,200 милиона тона отпадъци за над 0,5 милирд лева се рециклират годишно в България



21 Юни 2011, Вторник


Автор: Петър Кичашки

Очакват се масови фалити на малките и средни фирми в сектора за рециклиране на отпадъци след приемане на новия закон за управление на отпадъците (ЗУО) в България

Над 800 000 тона от рециклираните отпадъци са от черни и цветни метали. С тези стратегически суровини се захранва металургичната промишленост в България, а остатъка се изнася в чужбина. В държавния бюджет са внесени около 30 млн. лева корпоративен данък, 25 млн. лева данъци, такси и осигурителни вноски от пряко заетите в бранша.
Прилагането на разпоредбите, от новия закон за управление на отпадъците, ще доведе до фалит на около 95% от фирмите. Това са предимно малки и средни, които събират и подготвят отпадъците, преди оползотворяване и рециклиране от специализираните фирми, инвестирали огромни средства в инсталации и оборудване. Причините за фалитите са в променените механизми за функциониране на отрасъла. Съгласно новия закон, лицензионният режим, по който работят фирмите в момента, ще бъде променен в разрешителен, администриран от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). За да продължи да работи всяка фирма ще трябва да плати банкова гаранция в размер на 100 000 лева за фирма, отделно по 50 000 лева за площадка за извършване на дейност. Ако този текст бъде приет в банковия сектор ще бъдат депозирани над 233 млн. лева, безсрочно, което ще лиши бизнеса от възможността от оборотен капитал и тотално ще ограничи упражняването на дейност в България. Няма друг бранш, към който да бъдат, поставяни подобни финансови изискавания, които предопределят фалита на малките и средни фирми.
Съгласно новия закон, събирането на битови отпадъци трябва да се извършва единствено на общински площадки в населени места, с приети Общи устройствени планове (ОУП). В момента само 30 % от общините в България имат такива планове. Прилагането на закона ще доведе до невъзможност да бъде извършвано събиране на отпадъци в 180 населени места, които нямат приети ОУП. Административните и финансови санкции, както и рестриктивните мерки, свързани с определяне на местоположението на площадките ще доведат до масово затваряне на фирми в бранша и до рязко намаляване на количеството на рециклираните отпадъци в страната и неизпълнение на европейските директиви.
В момента в България има лицензирани около 2400 площадки за отпадъци, в които бизнесът е инвестирал близо 1,100 млрд. лева, на които се извършват всички дейности, в това число събиране, третиране и рециклиране на отпадъци. С приемането на новия закон, изградените до момента площадки ще трябва да бъдат закрити, а на тяхно място да бъдат изградени общински. Предлаганите текстове в новия закон, касаещи металните отпадъци, противоречат на Конституцията, на закона за защита на конкуренцията, на закона за ограничаване на плащанията в брой и др., нарушават принципа на свободна стопанска инициатива, както и на Европейската Директива 98/2008/ЕО, Европейската Конвенция за защита правата на човека и основните свободи и в ущърб на всеки български гражданин.
В знак на протест срещу умишленото унищожаване на един добре работещ, експортно ориентиран бранш в българската металургична промишленост, Гражданска инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране, организира протестен митинг на 22.06.2011 г. от 12.00 ч. в София, пл. „Народно събрание”!

Гражданската инициатива на търговците на отпадъци от черни и цветни метали и тяхното рециклиране беше учредена на 10 юни 2011 г., в Пловдив. На Учредителното събрание присъстваха 176 фирми от бранша, които се обединиха срещу проекта на нов закон за управление на отпадъци, разработен от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).



Прочетено: 6396 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Камини CLAM Община Бургас Казанчето, Странджа Люцерна МАРИНА КЕИП Великолепието на Париж от Бутик аз Пречиствател на въздух за стая с термометър Бургас-моста Жреци на музите 2009 Река Сена, Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development