Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Евродепутатът М.Неделчева към младите: Промяната зависи от нас, да бъдем активни



14 Юни 2011, Вторник



Белоградчик събра десетки млади хора от областите Видин и Благоевград за продължението на конференцията „Култура, образование, младеж, региони: начин на живот 2014-2020“, която се провежда по инициатива на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева.

 Първото издание на форума се проведе в Европейския информационен център на г-жа Неделчева в Хаджидимово. Партньор в инициативата е Франкофонски клуб за развитие и депутатът в НС от Видин, Любомила Станиславова.
Мария Неделчева приветства младежите от Северозападна и Югозападна България с убеждението, че с общи усилия, увереност и инициативност, в периода 2014-2020г.младежките политики могат da имат съществен принос за развитието на Европа. „В момент, в който всички сме наясно, че инвестирайки в младите хора даваме дългосрочна перспектива и на страната, и на Европа да се развият, идва голямата отговорност и от нас зависи как ще бъде постигнато това“, насърчи участниците в конференцията българският евродепутат.
В обръщението си М.Неделчева се спря конкретно на програмата на ЕК „Младежта в движение“ и мястото на младите хора в Дунавската стратегия, която е изключително важна за Северозападния регион. Евродепутатът информира, че вече е дала предложение за създаването на Дунавска стипендия, за която може да кандидатства всеки младеж.
В презентационната част на форума бяха представени конкретни идеи и реализирани проекти, споделиха се и добри практики.
Радина Ралчева даде по-различна гледна точка на темата за културата, обръщайки внимание на даденостите на видински регион. Нейната препоръка към младите бе да бъдат по-активни в представянето на региона, за да стане максимално атрактивен, „защото имат нужното да печелят“.
Депутатът от Видин Любомила Станиславова презентира проектът „Европеана“ и направи предложение към младите хора да организират дигитализиране на документите от местните музеи, които да бъдат качени във виртуалната библиотека Европеана.
Интерес провокира и презентацията на зам.-областния управител на Видин Елка Георгиева, според която „имаме ресурс, мерак, но никой не казва как точно да се случат нещата, а те стават с образование“. Г-жа Георгиева очерта текущото състояние на образованието в областта, слабостите и заплахите пред образователната система.
Зам.председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов подчерта значението на инвестицията в детето, което е гарант за сигурност в бъдещето им.
В темата „Младеж“, Мария Николова от Информационния център в Хаджидимово представи създадената по време на първото издание на конференцията младежка група във фейсбук „ Младежки инициативи за развитие“.
Президентът на Франкофонски клуб за развитие представи пред аудиторията пътя за създаване на НПО, а Тодор Тодоров-председател на „Природозащитно дружество Белоградчик“ презентира успешно реализирани проекти.
В раздела „Начин на живот 2014-2020“ разработки представиха Боряна Гошева и Мария Мудева, с които очертаха съответно брандирането в България и участието на младите в местното самоуправление. Последната презентация обяснимо предизвика гореща дискусия, тъй като включването на младежите в управлението на местно ниво е важна стъпка към проявлението на тяхната активна гражданска позиция и участието им във взимането на решения на всички нива.
„Нека всеки от нас, преди да поиска от обществото и държавата, най-напред се замисли какво е дал и какво може да даде. Само когато променим своето отношение към Европа, насочвайки вниманието към нашата отговорност и принос, ще може уверено да кажем, че искаме и по-голяма роля в реализацията на Стратегия 2020. Конкретни проекти, резултати от наша дейност и отговорно отношение ще ни позволят да отстояваме нашия принос, уникален сам по себе си, в бъдещото развитие на страната ни и Европа“, каза в заключение Мария Неделчева.



Прочетено: 6000 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... Нова професия Бургас, ФЛОРА 2008 Предлагаме инкубатори за люпене на яйца Черноморец Бургас джу зън-зън ФОН коледни песни pepi морето и ние ремонт носачи
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development