Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Първо маркиране на гривести рибарки с радиопредаватели в България край Поморийско езеро



Първо маркиране на гривести рибарки с радиопредаватели в България край Поморийско езеро
Ключови думи: рибарка, орнитологични, солена лагуна, Поморие, птици, миграция, птица, гривести рибарки, Поморийско езеро
14 Юни 2011, Вторник



Италианска рибарка гнезди в България. Проучването на гривестите рибарки се осъществавя в рамките на проект: “Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро ”, с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013 г.”


Птици от вида гривеста рибарка (Sterna sandvicensis) бяха маркирани за първи път в България с радиопредаватели. Маркирането бе осъществено от експерти на неправителствената организация „Зелени Балкани”, в рамките на проект финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013”. Посредством орнитологични мрежи бяха уловени 7 възрастни индивида от голямата колония, гнездяща на специално изграден изкуствен остров в солената лагуна на Поморие. Птиците бяха освободени от природозащитния и посетителски център „Поморийско езеро” и успешно се върнаха в колонията, разположена само на около 200 метра от модерното съоръжение, което отвори врати в края на миналото лято. Посетителският център е най-подходящото място за наблюдение на острова на гривестите рибарки, привличащ туристи и орнитолози от цял свят. Опазването и увеличаването на броя на птиците в тази колония се счита за  един от най-големите природозащитни успехи у нас. През 1996г. птиците от този вид в района са били само 12, а тази година са преброени около 1100 гнездящи двойки.

Първо маркиране на гривести рибарки с радиопредаватели в България край Поморийско езеро

Освен с миниатюрните радиопредаватели (тегло 2.9 г) птиците бяха маркирани и с два типа орнитологични пръстени: стандартни метални на Българската орнитологична централа и цветни пластмасови (сини с бял трибуквен код), позволяващи идентификация от по-голямо разстояние. Целта на настоящото пионерно проучване е да се разкрият важните за опазването на вида територии в Бургаския залив извън мястото за гнездене в района на солената лагуна на Поморие.  Проследяването на маркираните с предаватели птици се осъществява ежедневно, като обществеността ще бъде редовно информирана за получените резултати.

Дългогодишните усилия на природозащитници и учени вече дават своите резултати и по отношение на проучването на миграцията на този вид птица. Рибарка опръстенена през 2007 година в делата на р.По в Италия е открита да гнезди тази година в голямата колония на Поморийско езеро. Същата птица е била забелязана през 2008г. в устието на р. Мирна в Хърватска, а през 2009 и 2010 г. е засичана отново в Италия в устието на р. Изонзо.

Първо маркиране на гривести рибарки с радиопредаватели в България край Поморийско езеро

Проучванията на миграцията и поведението на дивите птици ни дава все по-ясна картина за взаимовръзките между компонентите на околната среда и човешкото въздействие и зависимост от нея. Експертите са единодушни, че хората биха могли да опазят  и оценят околната среда само посредством по-доброто и дълбоко разбиране за нея.

Прилагаме снимки от маркирането и карта на миграцията на италианската рибарка.


Прочетено: 17664 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Мишка врабец Българско село Списание Влъхвите попътна Флора Бургас 2009 Пътна помощ Фотографи Странджа, старите дървета
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development