Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Сексуалното насилие е станало истинско военно оръжие



Сексуалното насилие е станало истинско военно оръжие
Ключови думи: насилие над жените, сексуално насилие, Мария Неделчева, военно оръжие, съдебна система
28 Май 2011, Събота



Мария Неделчева: Темите табу не решават проблемите, а ги прикриват

Съвместното заседание на Комисията по развитие и Комисията по правата на жените и равенство на половете беше белязано от разгорещен дебат за сексуалното насилие по време на конфликти, със специално внимание на положението в Демократична република Конго. Изложения в бурната дискусия направиха г-жа Валстрьом, специален представител на ООН по въпросите на сексуалното насилие и г-н Муквеге, гинеколог в болница в Букаву, след което се чуха разнородни позиции на членове на двете комисии.

Българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева, която нееднократно е фокусирала вниманието върху този феномен в африканските държави и която председателства кръгла маса по темата заедно с Министъра на правосъдието на ДР Конго в Киншаса през декември м.г.,  настоя за бърза и адекватна реакция на институциите.  

„Сексуалното насилие е станало истинско военно оръжие. Това е проблем, който трябва да бъде денонсиран.  Важно е да се поинтересуваме за корените на този феномен, да потърсим истинските причини и да не попадаме в капана на най-лесното обяснение – не вярвам, че става дума за културни специфики”, призова българският евродепутат.

М. Неделчева настоя за сериозно внимание на контекста, в който се е появило това "военно оръжие" и на нуждата от борба със закона на ненаказуемостта. Като фактор за противодействие на това явление тя посочи училището, в което от най-ранна детска възраст трябва да се възпитават децата на уважение към жените. На отправения от нея въпрос за мерките в тази насока, г-н Муквеге призна, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на децата и в същото време да се изработят механизми за прилагане на законите, защото такива в ДР Конго има.

Друго предложение на М.Неделчева включва създаването на приемни структури, в които жертвите да бъдат накарани да говорят за проблема пред хора с нужното образование и подготовка. „Единствено след като изнасилените жени почувстват, че могат да се доверят, ще получим достоверни данни”, аргументира се евродепутатът. В тази посока беше отправеното от нея питане към г-жа Валстрьом, какво прави ООН по този въпрос. Отговорът на бившия еврокомисар потвърди необходимостта от повече координация, повече усилия и грижи за възстановяване на жертвите, след като бъдат поети от съответните служби.

За борба с порочното явление е важно и доброто сътрудничество  между всички засегнати структури - домове, полиция, съдебната система, заяви Мария Неделчева. Според нея без да има примери на осъдени ще е трудно жените да бъдат накарани да се доверят на институциите. Към момента няма данни за осъдени за този тип престъпление.

В заключение евродепутатът постави акцент на превенцията, защото „по-добре е да действаме превантивно, отколкото да лекуваме”. Ето защо изтъкна необходимостта от информационни кампании, от подпомагане на програмите в съдебната система и с материални, и с човешки ресурси.



Прочетено: 5780 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Алекс Глухарчета GRAPHILLA 2009, Бургас HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Tiffi Shop pepi Кайро МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ С ДВА ПИСТОЛЕТА 4 л./мин, гаранция, сервиз. DFP325 SERAFIMOV SYSTEMS -2720 ЛВ. Конкурс прическа Бургас 2009 хотел приморец pepi кафето ми
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development