Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Новата Обща селскостопанска политика ще бъде по-справедлива, по-гъвкава и по-опростена



Новата Обща селскостопанска политика ще бъде по-справедлива, по-гъвкава и по-опростена
Ключови думи: земеделие, развитие, селски райони, Мария Неделчева, селскостопански производители, тютюнопроизводство
27 Май 2011, Петък



Проблемите на българските животновъди и тютюнопроизводители бяха чути. Младите и малките селскостопански производители са сред нашите приоритети

В Комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП беше приет доклада на Алберт Дес за реформата на ОСП 2014-2020г. От самото начало на работата по доклада, българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева взимаше активно участие в дебата и в изготвянето на поправките по него, които бяха вдъхновени от българските селскостопански производители по време на кръглите маси "Земеделие и политика - връзката си ти".  Много от поправките на евродепутата бяха включени в приетите от политическите групи компромисни текстове, които бяха гласувани.

С гласуването в Комисията по земеделие евродепутатите изискаха достатъчен бюджет за новата ОСП, който да й позволи да се справи с бъдещите предизвикателства и високите цели. Запазването на сегашния бюджет е приоритет на България, защото неговото намаляване би могло да се отрази на нивото на директните плащания. Ето защо приемането на тази компромисна поправка, която включва предложенията на Мария Неделчева, е от голямо значение за българското селско стопанство.

След ожесточени дебати, отпаднаха предложенията на Алберт Дес за прехвърляне на средства от първи към втори стълб. Мария Неделчева твърдо отхвърляше подобни предложения, които можеха да доведат до частично ренационализиране на ОСП и намаляване на директните плащания.

Българският представител в парламентарната комисия успя да извоюва в доклада да бъде засегната и темата за изравняването на директните плащания между старите и новите държави-членки. В документа се настоява за максимално намаляване на съществуващите разлики при разпределение на средствата. Със съжаление обаче М.Неделчева отбеляза, че поправките й във връзка с по-скорошното изравняване на директните плащания за България и Румъния бяха отхвърлени.

За сметка на това проблемът на българските животновъди, които не получават директни плащания, защото не притежават земя, привлече вниманието на евродепутатите. Поправката на евродепутата, която цели реформата на ОСП да намери решения на подобни проблеми, бе приета като компромисна поправка на всички политически групи и получи широка подкрепа.

Поправките на Мария Неделчева за подкрепа на тютюнопроизводството бяха отхвърлени. Прие се обаче компромисна поправка в определени чувствителни райони, в които няма алтернатива на дадено производство, селскостопанските производители да могат да получават обвързани с производството помощи. В България това предложение засяга най-вече тютюнопроизводството и животновъдството.

След 2013 е вероятно да бъде въведена дегресивна система на директните плащания. Европейските депутати се обърнаха към Комисията да проучи тази възможност като алтернатива на въвеждането на таван на директните плащания за големите ферми.

За малките селскостопански производители ще бъде създадена специална опростена система за подпомагане, за каквато пледираше Мария Неделчева. В България това са повече от 80 %  от селскостопанските производители. Държавите-членки сами ще имат възможността да определят термина "малък селскостопански производител".


В компромисните поправки в полза на младите селскостопански производители бяха включени и предложенията на българския евродепутат. Приетите предложения се отнасят до улесняването на достъпа до кредити на по-добри условия, улесняването на достъпа до земята за младите и създаването на повече мерки в тяхна полза в рамките на втория стълб.

Усилията на Мария Неделчева вторият стълб в новата ОСП да бъде по-гъвкав дадоха резултат. Нейните предложения бяха приети в компромисните поправки  и получиха подкрепата на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. В резултат на това страните-членки ще имат по-голяма свобода при определянето на мерките във втори стълб. В България това ще реши проблема с изчерпването на средствата по дадени мерки, като например 121 и 112, тъй като ще е възможно страната сама да определя приоритетите си относно развитието на селските райони.

По време на гласуването на доклада на Алберт Дес, Мария Неделчева подкрепи и най-слабо развитите страни - тя гласува за съгласуването на ОСП с политиките за развитие, с цел да се избегнат негативни ефекти върху селскостопанските пазари и продоволствената сигурност тези страни. Тази теза евродепутатът защити и по време на кръглата маса, която председателстваше в Будапеща на 16 май т.г., относно влиянието на ОСП върху страните от АКТБ.

* Докладът на Алберт Дес ще бъде гласуван в пленарна зала на сесията на ЕП през юли.  



Прочетено: 5526 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
къща на 20км от бргас Кой си изгуби мидите? Машините на Леонардо прозорци в хале Pepi Изгрев зад облаците плахо наднича... Пожарната в Бургас Южен парк Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development