Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева: Светът не е същия след демократичния вятър на промяната в Северна Африка.



19 Май 2011, Четвъртък



Българският евродепутат Мария Неделчева води преговорите от името на ЕНП по резолюцията Демократичните промени в Северна Африка и Близкия изток: последиците за страните от АКТБ, Европа и за света, която е предмет на дебати и гласуване на 21-та сесия на Асамблеята АКТБ-ЕС в Будапеща Унгария. Освен преговарящ, М. Неделчева е един от авторите на текста на резолюцията.

Предложението за резолюция приветства решимостта на народите в Северна Африка и Близкия Изток за установяване на демократични промени, като едновременно с това призовава ЕС да окаже силна подкрепа за политическите и икономически реформи в региона.

Във встъпителните думи на изказването си, българският евродепутат насочи вниманието към една теза, според която случващото се в Северна Африка е подобно на случилото се в Източна Европа през 1989 г. В отговор на поддръжниците й, Неделчева посочи 5 фактора, правещи ситуацията съвсем различна.

Първо, събитията в Източна Европа през 1989 година бяха в контекста на „Студената война”, докато със страните от Северна Африка преди това е установено сътрудничество.

На второ място М.Неделчева посочи, че страните от Източна Европа бързо пожелаха да станат членки на ЕС, а днес не се наблюдава такова желание.

Като следваща илюстрация на различието даде фактът, че в Северна Африка няма ясно структурирана и разпознаваема опозиция и опозиционни лидери - далеч сме от Солидарност и Лех Валенса.

Европейският парламентарист обърна внимание и на ролята на енергийните ресурси, каквито в Източна Европа нямаше, и не на последно място отбеляза решителната роля, която изиграха новите средства за комуникация като социалните мрежи Фейсбук и Туитър.

„Смятам, че колкото по-бързо признаем, че се намираме в нова и изключително по рода си ситуация, толкова по-големи са шансовете ни да не повторим стари грешки. В този контекст е важно да се вземат предвид спецификите на всяка страна – история, култура, свой собствен път”, изтъкна М.Неделчева.

Тези два аспекта са важни, за да не се повторят грешки, вече допуснати в Централна и Източна Европа, допълни още М.Неделчева и припомни, че генерализирането на анализа на случващото се в тези страни през 90-те години доведе до вълната на връщане на бившите комунистически партии на власт през периода 1994-1996 г.

 

За да не говорим след няколко години за „завръщане на диктатурите”, евродепутатът наблегна и на още 3 неща:

- да се вземе поука от случилото се в Северна Африка, защото даване на предимство на стабилността пред демокрацията се оказва, че не е най-добрия подход.

-преразглеждане на договорите за партньорство със страните от Средиземноморието. „Тук е мястото да помислим за общ механизъм между нас и партньорите ни от АКТБ за подкрепа за страните, които всъщност са нашата географска връзка”, обоснова предложението си М.Неделчева

-не на последно място евродепутатът призова за изострено внимание към нестабилното положение, защото събитията не са приключили. В момента Сирия е в катастрофална ситуация, същото се случва и в Йемен.

„Смятам, че трябва да бъдем по-реактивни, защото в крайна сметка става дума за нашата надеждност”, обобщи на финала М.Неделчева. 



Прочетено: 4406 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
УНИВЕРСАЛНА МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И БЕТОН, СВАЛЯНЕ НА СТАРИ МАЗИЛКИ ROKAMAT-2500 ЛВ. пепи Цвете Конкурс прическа Бургас 2009 аЗ В  АНГЛИЯ GRAPHILLA 2009, Бургас Пътна помощ небе Тройна дъга над Бургас pepta Алуминиеви парапети Промоция Кедрите
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development