Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева: Целта ни е броя на най-слабо развитите страни да намалее наполовина до 2020 г.



19 Май 2011, Четвъртък



По време на провеждащата се в Будапеща 21-ва сесия на страните от АКТБ и ЕС, парламентаристите разискваха Четвъртата Конференция на ООН за най-слабо развитите страни в Истанбул, Турция от 9-13 май т.г.

Тогава беше приет 10-годишен план за дейностите, които ще бъдат осъществени в периода 2011-2020г. за развитието на близо 50 държави, изправени пред безредици, болести, икономически проблеми и природни бедствия.

В динамичния дебат в пленарна зала се чуха позициите на имена в партньорските взаимоотношения АКТБ-ЕС, сред които и евродепутатът от ЕНП Мария Неделчева.

„Напредъкът на най-слабо развитите страни е отражение на собствените ни политики за развитие, както и тези на международната общност”, заяви М.Неделчева и застъпи тезата, че увеличението на броя на най-слабо развитите страни е ясен знак за преразглеждане на политиките, инструментите и разполагаемите средства.

Поздравявайки новият екшън план, приет в Истанбул и целите, които си е поставил, М. Неделчева обърна внимание на това, че трябва да се следва набелязаната цел за намаляване наполовина на броя на най-слабо развитите страни до 2020г.  За това обаче е нужен механизъм за мониторинг на политиките за развитие, допълни българският евродепутат.

М.Неделчева напомни, че ангажиментът на страните да посветят между 0.15 и 0.20% от БВП за помощи за развитие, не е изпълнен. В тази връзка постави пред зам.генералния секретар на ООН, г-н Дару въпрос какви са гаранциите, че до 2020-та година тези обещания ще бъдат изпълнени.

Още три точки в изказването на М.Неделчева очертаха стоящи на дневен ред проблеми, изискващи своевременно и консолидирано решение.

Най-напред да се помисли над вътрешните фактори, които задържат страните в състоянието на бедност, като например корупцията, липсата на механизми за защита на демокрацията и проблемите със собствеността на земята, призова евродепутатът. Необходимо е тези фактори да бъдат взети предвид в достатъчна степен и да се предприемат конкретни мерки, за да се избегне тяхното негативно влияние върху развитието на страните.

В икономически план М.Неделчева подчерта нуждата от създаване на икономически блага и развитие на пазарната икономика, които неминуемо ще допринесат за борбата с бедността.  „В тази насока трябва да подкрепяме малките и средни предприятия и да следим за правилното използване на държавните средства.”, подчерта българският евродепутат.

Във финалната декларация по сюжета М.Неделчева препоръча да бъдат включени две конкретни инициативи:

- Инициативата „Всичко освен оръжията”, която да запази своето централно място, а дори и да бъде продължена, защото нейните положителни последствия са оценени от всички.
- Американската инициатива „Полезните изкопаеми, подхранващи конфликтите”, която ЕС да приложи в Европа за по-ефективна борба с незаконния добив и търговията на полезни изкопаеми в Африка. В тази посока М.Неделчева смята още, че ООН трябва задължително да помисли за по-широкообхватен инструмент, който би могъл да разшири това предложение.

В заключение М.Неделчева призова колегите си от Европа, Африка, Карибите и Тихия океан да се възползват от засилената роля и мястото на Парламентите, които 10-годишния план за развитие им отрежда: „Нека направим така, че през 2020-та година да си кажем, че и ние сме дали нещо на най-слабо развитите страни, че сме повлияли положително и по решителен начин това да се случи”.

 



Прочетено: 4902 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
GRAPHILLA 2009, Бургас Париж - моста на Александър 3-ти Фрагмент от сграда в Бургас Мото клуб моите цветя паметникът на Руската армия Връзка пътят за никъде Ирис Почивка на море - Вила Жани Ахтопол / Ahtopol Странджански извор
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development