Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Среща на рибарите от Ахтопол, Царево и Синеморец



18 Май 2011, Сряда



Обмяна на опит на рибарите от Ахтопол и Царево с норвежки колеги във връзка с проблемите с делфините

Вчера в залата на Ловно-рибарско дружество „Бекас” в Ахтопол се проведе среща с рибарите от населени места в района на Природен парк „Странджа”. Организаторите от Българска Фондация Биоразнообразие бяха поканили своя норвежки партньор Бьорн Арне Нес да представи пред рибарите от Ахтопол, Царево и Синеморец традициите в рибарството и рибовъдството на Норвегия, най-характерните видове риба и числеността на техните популации, традиционните скандинавски техники за риболов, начините на обработка и съхранение на рибата, изискванията на законодателството и др. Потомък на рибарски род, норвежкият експерт разказа за риболова от времето на викингите до наши дни, показа любопитни стари и нови фотоси. Интересна дискусия предизвика темата за лицензите и разрешителните на риболовците и сравнението с България. Въпреки, че не е в Европейския съюз, Норвегия прилага всички европейски изисквания (за разлика от други области), а обединените рибари имат силата да влияят върху държавните намерения. Особено подходящ бе примерът, който г-н Нес даде от архипелага Лофотен (емблематично място за риболов, както в миналото, така и сега), в който рибарите са се обявили срещу сондирането за нефт в района, където голяма част от рибите изхвърлят хайвера си. Те са застанали зад идеята за обявяване на парк под егидата на ЮНЕСКО, което ще им даде допълнителни гаранции, че няма да се допусне сондиране, а от друга страна няма да доведе до нови ограничения за тяхната дейност.
Разпалено, но и с болка, рибарите споделиха един от най-сериозните си проблеми в момента – големият брой делфини в района на Южното ни Черноморие и непрекъснатите набези на даляните и мрежите им. „Делфините късат мрежата и изяждат целия улов в даляна, а за нас остава само три дни кърпене на мрежите” – споделиха загрижено рибарите. До този момент не е имало достатъчно публичност на опасенията и недоволството им, но днес някои от тях твърдят, че броят на делфините е достигнал 2 милиона. Научните данни, макар и не достатъчно изчерпателни, показват съвсем различна численост на бозайниците в акваторията на Черно море – около 40 000 от трите вида, срещащи се делфини (муткур, афала и обикновен делфин), но проблемът за нашите рибари очевидно е много сериозен и нанася сериозни щети на и без това тежкия им поминък.
От БФБ обещаха помощ за търсене на решение на проблема и за консултиране с български и чуждестранни експерти. Ще се търсят и алтернативни начини как да се извлече полза за рибарите от тази тежка за тях ситуация.
В момента БФБ работи по актуализацията на Плана за управление на ПП „Странджа”, а за рибарите е важно техните намерения за строеж на рибарски бунгала да залегнат в проекта на Плана и да бъдат законни.
Информационната среща в Ахтопол е част от дейностите на БФБ в района на Природен парк „Странджа” в подкрепа на природосъобразните бизнеси и се осъществява в рамките на проекта „Сътрудничество за опазване на биоразнообразието и устойчиво местно развитие в Странджа планина”, осъществяван с финансовата подкрепа на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.



Прочетено: 6416 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
БГ СМЕШКИ Елена Етнографски Музей БУРГАС бургаска среща Аз в Лондон Лутън Международен Семинар на фризьорите София Pink For Sale грее грее Флора -Бургас-2009.JPG Созопол газ GRAPHILLA 2009, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development