Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Павел Маринов: Индустриалната зона на Бургас - празно политическо бърборкане



30 Април 2011, Събота


Автор: Катя КАСАБОВА
Източник: Besove.bg

Павел Маринов: Власт и опозиция използват нечисто темата Индустриална зона

Днес говоря като експерт, който е създал и обосновал далеч по-голям аналогичен проект и се надявам общината и правителството да ме чуят

- Г-н Маринов, изказаха се най-различни мнения на опозицията срещу реализирането на индустриалната зона в Бургас, самият кмет Димитър Николов дори вече се отказа от идеята, защото е обиден. Защо смятате, че трябва да се намесите и Вие, не е ли твърде късно?

- Налага се да го кажа: Никой от противниците досега не формулира ясно къде е проблема. Документите на общинската администрация, които бяха входирани за гласуване в ОбС, бяха три - и на предната, и на тази сесия. Това са докладна записка от кмета, една пазарна оценка на имота, който е предмет на апортиране и един устав. Нищо повече! Липсват задължителните документи по регламента на ЕС за създаване на логистичен парк и индустриална зона. Впрочем индустриалната зона е доста по-трудна задача.

- Смятате, че предварителната работа е свършена немарливо. Какво е нужно?

- За такъв тип проект е необходимо технико-икономическо проучване, финансов анализ, икономически анализ, социален анализ, анализ на чувствителността на риска от изпълнение и неизпълнение. Останалото са поздравителни адреси до Варна, бърсане на сълзи и насочване на общественото внимание в погрешна посока. През последните 12 години хората са заети не в реалния сектор, където е производството, намалява личният състав на кораборемонтния и корабостроителния заводи, „Елкабел“, пристанището. „Хемус“ се изнася в Айтос, защото имат по-добра промишлена зона. Аз излязох от Общинския съвет през 2008 г., за да създадем подобна зона, като тази, за която говорим, но сто пъти по-голяма, документите ги има и са предоставени на държавата и общината за реализация, кога ще стане обаче не знам. Но пък ясно виждам какво всъщност става с тази толкжова коментирана зона. Единственото нещо в докладната на г-н кмета, свързано с темата въобще, е, че ние считаме за целесъобразно да се учреди еднолично дружество, в което да се покани „Индустриални зони“ ЕАД, а технико-икономическо проучване означава какви са нуждите от тази зона, какъв тип работни места и дейности ще има, какви квалифицирани специалисти ще има, тип машини и оборудване, иновационен цантър ли ще е това или складова база и т.н. специфични изисквания, които са абсолютно задължителни. В анализа на индустриална зона трябва да е ясно какво е вътрешна възвръщаемост – едно е да произвеждаш електроника, друго е мебели. При логистичен център обаче изискванията са различни, защото се допуска за 30 години възвръщаемост между 6 и 15 %, за индустриалната зона този срок е по-кратък и т.н.

- Значи общинските съветници просто се заяждаха с кмета и ГЕРБ, без да вникнат в същината на проблема?

- Съветниците не гласуваха по политически признак. Защото партии, които по принцип са опозиционно настроени, гласуваха еднакво, а се надигна друга група от хора, които също спореха, съпотставяйки механично незавършения ГУМ в центъра, Колодрума, стадион „Черноморец“. Едниствената прилика е, че поради липса на добре подготвени документи, не се знае какви са гаранциите животът на бургазлии да стане по-добър, какви ще са като цяло социалните ползи за тези, които работят в зоната, за тези, които живеят около зоната и в тази община. Като цяло дебатите се използват за правене на политика и отвличане на общественото внимание, а не за разкриване на работни местта, заетостта е най-важния проблем. Тази община имаше индустриален характер, сега официално регистрираните безработни са 6 500, а в областта са 16 500, има и плащане за неполагане на труд. И всичко това при наличие на два университета и благоприятно географско разположение. Като цяло за младите хора не се осигуряват условия да работят и да се чувстват пълноценни.

- Преди година и половина всички в ОбС бяха единни, че е хубаво да има индустриална зона, значи според Вас, предизборната обстановка също оказва влияние?

- Наблюдавам, че нито Общинският съвет, нито самата общинска администрация са направили някакъв опит да свършат нещо полезно. Вече 15 години продължава една порочна практика да се продава, да се вземат заеми, да се правят инвестиционни проекти, където общината участва като публичен субект без да прави дори опит да изработи документи както трябва. Просто се харчат едни обществени пари по начин, който е непознат за нормалните европейски държави.

Искате да кажете, че икономическото звено на общината е слабо?

Не само икономическото, цялата общинска администрация е слаба, защото не можеш да вкараш преписка за индустриална зона и да не можеш да отговориш на елементарни въпроси.

- Но те бяха довели в залата самия шеф на „Индустриални зони“ Валери Андреев, той компетенто отговаряше на поставените от съветниците въпроси

- Националната компания, която е с държавно участие, прави същото – изключително небрежно се правят смесени предприятия между държава и общини, без да се подготвят документите предварително, капиталът на тази компания е вкаран като земя и инфраструктура без да са налице анализи в кои зони какво производство ще се прави, има индустриални паркове в Русе и Симеоновград, но това не са индустриални паркове, най-успешните проекти са логистични центрове и складови бази, където не се произвежда. Напр. в Русе през 2006 г. крупен испански производител си тръгна и отиде в Румъния, защото тези правила, които трябва да определят ползването липсват, затова нашата бъдеща зона може да стане жертва на съдебни спорове, претенции за неустойки и т.н. На Бургас му трябват повече от една индустриална зона, в същото време новият ОУП още не е приет, за тях няма концепция за развитие, ние още нямаме условия за привличане на стратегически инвеститори, това което се говори е нереалистично.

- Критикувате като политик, който се готви за избори.

- Моето изявление по темата не е политическо, може да се наложи да правя политическо изявление, но това ще стане по-късно. Сега говоря като експерт, от когото политиците могат да имат полза. Защото проект за подобен логистичен парк ние направихме с моя екип и доказахме неговата необходимост – „Супер Бургас“ е с доказана необходимост и е напълно завършен, чакаме в лицето на държавата благоволение, при условие, че има и осигурено финансиране. А за този индустриален парк от 100 декара бяхме направили предложение да свършим прединвестиционните проучвания и всички анализи, но нашето предложение не получи отговор. Припомням ви и случая с жп линията, която минава през града ни, която искахме да се преобразуваме в безконфликтна възможност за вписването й в градския транспрорт, считам, че проектът „Джаспърс“ е неуспешен и мога да се аргументирам, но ще го направя на по-късен етап.

- Общинските съветници на БСП подкрепиха създаването на индустриалния парк, те не трябваше ли да бъдат контра, Вие самият сте част от БСП?

- Те гласуваха за нуждата да има такъв проект, но да е подкрепен с нужните доказателства, а в него се говори само за преобразуване на собственост, други документи няма. В същото положение е и цялата държава с нейните министерства. Индустрия се прави дългосрочно, с национално съглание, доверие и компетентност, затова общинските съветници на БСП, макар и в опозиция са дали рамо. Но ние сме наясно, че с подобни недомислени преписки ставаме жертва на спекулативни и нагли операции.

- Щом говорите като експерт, готов ли сте за контакт с общината, с кмета Николов, със зам.кмета по финансите Крисимир Стойчев?

- Откакто създадохме Института за регионални стратегии, сме провели 12 кръгли маси и още толкова обсъждания, където пием кафе и произвеждаме някакъв писмен документ, но без последствия. Единствено се институционализира „Супер Бургас“ и ние доказахме, че приказките, могат да станат реалност. Чакаме държавата, в лицето на това правителство, да се вразуми и да даде старт.



Прочетено: 6202 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия тръби Флора Бургас 2009  мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка Бургаският кей Мишка Флора Бургас 2009 Мото клуб най-съвестният представител приятелки ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development