Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Могат ли хотелите да печелят и да бъдат по-еко



20 Април 2011, Сряда


Автор: Силвана Миленова

Топ тема на множество семинари, организирани в последните месеци е Енергийната ефективност, Зелените сгради и други. Изследвания показват, че над 6% от всичките оперативни разходи на хотелите в света са именно за енергия. Оптималното използване на енергията може да доведе до 10 % спад на разходите без това да окаже влияние върху качеството на услугите.

Да! И това се нарича “Енергийна ефективност”. В световен мащаб хотелите харчат над 6% от всичките си оперативни разходи именно за енергия. Използването на тази енергия оптимално може да доведе до 10 % спад на разходите без това да окаже влияние върху качеството на услугите. Нещо повече - енергийната ефективност повишава комфорта на гостите и демонстрира ангажираност към проблема за измененията в климата и изчерпването на природните ресурси.

Намаляването на разходите чрез енергийна ефективност са количествени и могат да бъдат описани с помощта на ключови финансови показатели, като например приходи от налична стая (RevPAR). Енергията се преобразува от редица системи в най-важните вътрешни потоци на енергия, а именно отопление, охлаждане и електричество. Тези енергийни потоци се използват по различни начини:
• Топлинната енергия се използва под формата на топла вода или под формата на пара.
• Горещата вода се използва под формата на централно отопление и топла , течаща вода.
• Газови котли и системи за генериране на  топлина.

Така основните потребители на енергия в хотелите се разделят на четири групи:
• Устройства за отопление
• Климатик и вентилация
• Топла вода
• Осветление

Съществуват различни мерки, чрез които се спестява енергия и в четирите случая. При снабдяването с топла вода, например, може да се сложи изолация на тръбопровода и резервоарите за съхранение; да се инсталират системи за ниско потребление в душовете и баните; да се монтират програмирани кранове в тоалетните. Ефикасността на тези мерки може да се контролира като се поставят водомери за топла вода.

За ефективното използване на осветлението се инсталират енергийно ефективни осветителни системи, компактни луминесцентни лампи, а в зоните със слаб трафик  (като заседателни зали) - сензори за осветление.

Всички тези мерки биха били безсмислени, ако целият персонал на хотела не е съпричастен към стремежа за енергийна ефективност. Важно е екипът да бъде обучен и на всеки поотделно да се възлага задължение, свързано с пълноценното използване на енергията.

    Още по темата за енергийната ефективност и други актуални въпроси за хотелиерския бизнес можете да научите от семинар  “Hospitality Forum”. Събитието ще се проведе на 12 май 2011 в Iberostar Sunny Beach Resort, Слънчев Бряг.  Повече информация за семинара можете да намерите на сайта на събитието: http://expoevents.bg/hospitalityforum



Прочетено: 4912 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
social distance обход в търсене на храна рожден ден Мебелна Фабрика ДИЕЗ Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Храм св.св. Кирил и Методий Египет ЦЪРКВА Цвят на череша с пчели Декоративната кула до хотел Флора Бургас 2009 Международен Семинар на фризьорите София
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development