Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Бургас // Звезди
Виртуозните музиканти избраха Бургас за своя дебют

Недим Налбантоглу и Нешко Нешев с първи съвместен концерт в България



Виртуозните музиканти ще взривят Бургас
Ключови думи: Недим Налбантоглу, Нешко Нешев, Грууви бар
09 Април 2011, Събота


Източник: Bourgas.Org

За мнозина е ясно, че нашия любим град започна да си възвръща славата на изключително музикален град. С радост ви съобщаваме, че първият си концерт на българска територия на Недим Налбантоглу и Нешко Нешев, ще се състои именно в Бургас в превърналия се в култов за града Грууви бар.

Малко по-подробно относно събитието има по-долу:
На 15 Април, в бургаския Грууви бар, ще се изявят двама световноизвестни изпълнители – Недим Налбантоглу – цигулка и Нешко Нешев – акоредеон. Останалата част от звездната формация са Николай Делчев – китара и Север Ремзи Чотата – перкусии.

Нешко Нешев е роден на 20 ноември 1954 година и е познат на родната публика като ръководител на оркестър "Тракия", част от който е другата звезда на българската музика – Иво Папазов - Ибряма. Той е познат повече по света, отколкото у нас, след като с акордеона си е кръстосал земното кълбо. Музиката, която раждат пръстите му и извира от автентичния фолклор, той е разнесъл от Америка до Австралия. Няма концерт с участието на прословутия му оркестър "Тракия", на който залата да не е луднала на крака и да не реве и ръкопляска френетично. Нешко Нешев, момчето от квартал "Боровец", е член на Института за световна музика в САЩ. Маклафлин, Ал ди Меола, Нона Хендрикс, Дейвид Санбрукс, "Джипси Кингс" - това са само няколко от многото големи, с които Нешко е бил съвместно по сцените на света.
През 1989-а мениджърът на "Пинк Флойд" Джо Бойд пристигнал в България и пожелал да прослуша оркестър "Тракия", за който вече се говорело и по света. Вкарали Бах в музиката на хоро!
Не помня откъде ми изскочи това, но стана фантастично! При мен импровизациите стават сами, след мигновено хрумване", разправя Нешко. Тогава последвала и покана. Джо Бойд им направил реклама чрез собствената си агенция "Ханибалд рекърдс", след което издал тяхна плоча и касета. Оркестърът гастролирал през 1989-а в Лондон, а оттам излетял за Америка.

Недим Налбантоглу е роден в Къркларели през 1966 г. и получава първите си уроци по музика от своя баща Авни Налбантоглу на петгодишна възраст. Налбантоглу се запознава с цигулката на осем години и е приет в държавната консерватория Мимар Синан на първо място с почетна стипендия едва на дванадесет. След единадесет години на обучение в консерваторията, той записва "Ecole Normale de Musique" в Париж. През този период, той работи две години с известни музиканти като руската цигуларка Татяна Афанасиев, Деви Арлих и Бруно Лхусиев. Докато е в Париж, той дава уроци по уърлд музика в Ris Organis Music School.
След като завършва Ecole Normale de Musique, Недим Налбантоглу е поканен да се присъедини към L'Orchestre Nationale De Jazz и е солист в тази формация в продължение на три години. През това време той изнася многобройни концерти с музиканти като Джони Грифин, Туут Тилеманс и др.

Налбантоглу, който е известен във Франция като "човекът, който дава живот и кара цигулката да говори", е поканен в Сорбоната за 80-ия рожден ден на Йехуди Менухин, един от най-големите цигулари в света, и в края на вечерта изнася концерт за гостите по специална покана на друг известен цигулар - Стефан Грапели.

Името на Недим Налбантоглу, който споделя своята цигулка с публиката основно в джаза, класическата музика, турската музика, индийската музика и балканската музика, е вписано в историята на Popular and Traditional Art Museum във Франция като турски музикант с концерт в този музей.
Когато славата му се разпространява извън пределите на Франция, той е специално поканен в Лондон и изнася концерт в Queenn Elizabeth Concert Hall през 2003 година.

Налбантоглу участва в повече от 25 албума в много различни страни и изнася концерти, както и получава участия в телевизионни и радио програми в много страни като Франция, Германия, Мартиника, Швеция, Естония, Белгия, Португалия, Испания, Япония, Италия, Тунис, Индия и Мароко. Той издава два албума във Франция, "Muzik Kime Aittir?" (A Qui Appartient la Musique - На кого принадлежи музиката) и "I'Odeur Du Vent" (Усещане за вятър), който записва с известния акордеонист Роберто Де Брашов. Също така изнася няколко концерта с популярния български кларинетист Иво Папазов - Ибряма.
След период от 20 години, световно известния турски музикант Недим Налбантоглу сега живее и твори в Турция. Наскоро записва нов албум, "Yeni Dunya" (Новият свят). В него той развива известни мотиви от уърлд музиката, като включва и четири авторски пиеси.

Съвместният проект на Недим и Нешко датира от 2000 година като през 2001 записват албум в лейбъла Kalan Music. Името на пъвият им съвместен запис – „Balkan Messengers” става име и на формацията им и е представян многократно на различни сецни из Европа, Дебюта на формацията в България, ще бъде на 15 април именно в Бургас.

А ето и малко видео:




Прочетено: 7424 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 майк Конкурс прическа Бургас 2009 сградата на Общината Бургаският кей Под И Над БГ СМЕШКИ Vision трансвагон Един рицар в Париж от Бутик Sunrise
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development