Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Бургас разясняват как се диагностицира токсоплазмоза



24 Март 2011, Четвъртък



Токсоплазмозата е широко разпространено заболяване при хората и животните, причинявано от вътреклетъчния паразит Токсоплазма гондии.

Токсоплазмозата е широко разпространено заболяване при хората и животните, причинявано от вътреклетъчния паразит Токсоплазма гондии.
Основният механизъм на заразяване е консумацията на непреминали достатъчна топлинна обработка месо, мляко и месни продукти, съдържащи цисти на паразита или поглъщане на отделени от котката при пряк контакт, или чрез замърсени ръце, плодове и зеленчуци. Възможно е транспланцетарно заразяване на плода.
Токсоплазмозата протича най-често асимптомно. Различават се вродена и придобита токсоплазмоза.
1. Вродената токсоплазмоза се изразява с увреждания на плода, когато майката е заразена за първи път по време на бременността.
Причинителят прониква в плода през плацентата, създавайки риск от заразяване на плода, с ранни тежки клинични прояви и малформации, или късни последици.
В някои европейски страни резултатът от лабораторно изследване за токсоплазмоза предшества издаването на пренатално свидетелство.
В Република България по Указание на МЗ за съвременните схващания за диагностиката, интерпретацията на серологичните резултати и терапевтичния подход при токсоплазмоза препоръчва извършване на серологично изследване най-малко на две серумни проби, взети в интервал от 2-3 седмици, колкото е възможно в по-ранен срок на бременността или преди забременяване.
При отрицателни резултати и от двете проби (липса на придобит имунитет) да се правят контролни изследвания през 2 месеца до края на бременността. Изисква се строго спазване на мерки за предпазване от заразяване с токсоплазмоза: добра лична хигиена, изключване от менюто на термично недобре обработено месо, мляко и др. месни продукти, избягване на контакти с животни, особено котки, щателно измиване на зеленчуци и плодове.
2. Придобита токсоплазмоза. Може да се прояви в различна възраст, като тежестта зависи от засегнатите органи. Най-чести форми на придобитата токсоплазмоза са лимфно-жлезна, очна и церебрална.
3. За поставяне на диагноза токсоплазмоза ключово е провеждането на серологични изследвания. Най-често прилаганите методи са за откриване на специфични антитела срещу паразита в серум на пациента.
Изследването следва да се извърши в паразитологична лаборатория, като получените резултати от изследването се интерпретират от лекар-специалист по Медицинска паразитология.
Възможните заключения са:
 1. Липсват серологични данни за остра токсоплазмена инфекция
 2. Наличие на серологични данни за за остра токсоплазмена инфекция
 3. Серологични данни за латентна токсоплазмена инфекция
 4. Необходимо е провеждане на допълнителни изследвания за проследяване на динамиката на специфичните антитела (след 2-3 седмици) или изследване на пробата с други имунологични методи.

В Регионална Здравна Инспекция гр. Бургас се извършва изследване за Токсоплазма гондии с ЕЛИЗА IgG – цена: 14.50лв. и ЕЛИЗА IgM – цена:11.50лв., цени определени с Наредба №8 на МЗ/ДВ бр.57/2006г., изм. и доп. бр. 74/2007г./.

Телефон за връзка: 056/81 62 53, 58, 59 вътр. 243, д-р П. Димова, отдел “Паразитология”.



Прочетено: 7656 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз Рибарският пристан в Созопол Приятелки в три цвята Международен Семинар на фризьорите София Нова професия Неизползваната жп линия в парк Над Община Бургас докато ние спи, те творят информация    http: //boltmin. blogspot. com/ Кедрите Несебър шарено килимче
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development