Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Aйтоският зоопарк



14 Март 2011, Понеделник


Източник: aitos.org

След повече от 20 години, айтоският зоопарк отново се сдоби с лама

Зоопаркът в Айтос се сдоби с двегодишна мъжка лама.
Красавецът дойде с името си – Белчо, заради чисто бялата си козина. Лами в айтоския зоопарк няма от близо 20-25 години, затова пристигането на Белчо изненада и зарадва айтозлии.
Екзотичният екземпляр досега живял във Варненската зоологическа градина. За ден-два се адаптирал към айтоските условия. Не му е нужна повече топлина от атмосферната, защото температурите в Айтос са близки до тези в Андите в Южна Америка – родината на Белчо”, разказва шефката на зоопарка в Айтос Росица Златева. Тя има идеята през тази година да осигури и компания на младия мъжкар. Вече се водят преговори за женска лама на същата възраст, която да сподели с Белчо чисто нова клетка. Дамата била кафява с бяло вратле, истинска красавица и със сигурност ще грабне сърцето на Белчо, шегува се Златева.
Строителството на клетката за ламите ще започне още напролет и ще е съобразено с изискванията на мащабния проект за зоопарка, с който Общината кандидатства за еврофинансиране. Средствата ще са от бюджета на зоопарка.
Ако е живот и здраве, след година-две, в новата клетка може да се роди и наследник на Белчо и все още безименната му партньорка. Точно тогава и двамата ще са на години, предполагащи полова зрялост при ламите. Служителите от зоопарка в Айтос не се плашат от грижите за бъдещото семейство. Белчо бил кротък и непретенциозен, хапвал овес и сено, за сега в менюто му не предвиждат деликатеси.
Що се отнася до останалите обитатели на айтоския зоопарк, оказва се, че сибирските студове не са се отразили на добрата им кондиция. По-капризни са четирите маймуни, за които зоослужителите осигуряват ежедневна доза топъл липов чай.
Мечките изглеждат лениви, но не спят зимен сън, а бавно обхождат огромните си клетки и ядат дори повече от обикновеното.
Сега приоритетната задача на ръководството на Община Айтос и на зоопарка е изграждането на клетка за хищниците. Парите бяха заложени в проекто-бюджета за тази година, но общинските съветници ги прехвърлиха в други дейности. Изграждането на клетка за хищниците е едно от основните предписания и най-важното условие за подновяване на лиценза на зоопарка в Айтос, обяснява управителката. „Има само две възможности - или ще изградим клетката или няма да имаме хищници. Въпреки че заложените 30 хил.лв не бяха гласувани, имам уверението, че при актуализацията на бюджет – 2011, тези пари все пак ще бъдат отделени за неотложното строителство.”, твърди Златева


Прочетено: 9666 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Рибарското селище край Бургас АНГЛИЯ Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 Черноморец Бургас Конкур глазами зрителя Полет Spirit of Burgas Конкурс прическа Бургас 2009 Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков Созопол Гимназия Раковски
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development