Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Традиции // Православен календар
През първата събота от Великия пост се празнува Тодоровден

Тодоровден



12 Март 2011, Събота


Източник: Православието

През първата събота от Великия пост се празнува Тодоровден. Имен ден имат: Тодоровден, Тодор, Тодорка, Тодоран, Тодорана, Тодорин, Тодорина, Теодор, Теодора, Тошо, Дора, Дарин, Дарина.


През първият съботен ден на Великия пост се оказва почит на паметта на св. великомъченик Теодор Тирон.

Най-характерен момент от Тодоровден е кушията, както и обичаите, свързани с младите булки. Обредите, които се правят на този ден са за здраве и плодовитост

Жените приготвят обредни хлябове с форма на конче или подкова и украсени с орехови ядки, скилидки чеснов лук и сол. Хлябовете се раздават като жената подскача, бяга, имитира движението на конете. От тези хлябове се слага и и в храната на конете. За тяхно здраве се раздава и варена царевица.

Рано на Тодоровден майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслитена конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива.

Почитането на св. Теодор е засвидетелствано още в ранните векове на Църквата, а освен през Великия пост, светецът се почита и на 17 февруари.

ТодоровденПетдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Бог, Който промишлява за своите раби и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл.

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си.  Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

Оттогава за благодарност на Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон (още за светеца). За спомен на случилото се се вари жито, което се благославя в по време на богослужението в храма.

Тодоровден, снимка Етелка Пирeва

Тодоровден - Бургас 2011, снимка Етелка Пирева


Тодоровден - Бургас 2011, снимка Етелка Пирева

Тодоровден - Бургас 2011, снимка Етелка Пирева



Прочетено: 11943 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi ВИК БУРГАС УСЛУГИ ДЕНОНОЩНО-0885872363 Малката Нощен Париж от Бутик Попрошайка воробей АЗ Конкурс прическа Бургас 2009 Полет тошко Предлагаме инкубатори за люпене на яйца ИЗКУПУВАМЕ Фирми : ЕООД, ООД, АД, ЕАД със Задължения + Освобождаваме от Солидарната Отговорност... Инсталация
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development