Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
България // Работа
Днес от 10 до 11 - Ефективна предупредителна стачка

Преговорите по стачните искания на железничарите - без резултат



Предупредителна стачка на железничарите
Ключови думи: БДЖ, стачки, железници, железничари, транспорт
10 Март 2011, Четвъртък



От мениджърския екип на БДЖ не са предложени нови варианти, с които да бъдат намалени планираните съкращения и срокове за изплащане на договорени суми по КТД и други социални плащания.
Според поетите ангажименти към Световната банка, която се съгласи да отпусне заем в размер на 600 млн. лв. за сектора, в БДЖ и НКЖИ трябва да бъдат съкратени 5744 души до 2014 година.


Преговорите в системата на железопътния транспорт между синдикати и мениджърски екипи д в „НК ЖИ” и в БДЖ приключиха без постигане на конкретно споразумение. Поради дерайлирал влак между Дяково и Делян, преговорите в инфраструктурата се отложиха за 10 март в 15.00 ч. От мениджърския екип на БДЖ не са предложени нови варианти, с които да бъдат намалени планираните съкращения и срокове за изплащане на договорени суми по КТД и други социални плащания. Мениджърският екип на БДЖ не е предложил час за преговори до края на днешния или за утрешния ден.

При положение, че няма сближаване на позициите, стачката ще спира движението на влаковете всеки ден от 8 до 16 часа от 11 март. Министърът на транспорта Александър Цветков твърди, че стачката ще причини загуби на железницата и ще забави заплатите на работниците. За пътниците ще бъдат осигурени допълнителни автобуси.

На ден се возят между 80 000 и 100 000 пътници. Това са учениците, това са пенсионерите, служители..

Според поетите ангажименти към Световната банка, която се съгласи да отпусне заем в размер на 600 млн. лв. за сектора, в БДЖ и НКЖИ трябва да бъдат съкратени 5744 души до 2014 година.

Синдикатите настояват оптимизацията да е в далеч по-малки размери, както и за гарантиране на инвестициите в сектора.

Според Константин Марков, началник на ремонтен цех в депо „Надежда" железниците в момента са в окаяно състояние. „Условията на труд са нечовешки просто. Работи се при отрицателни температури, без дрехи за работниците, без отопление", оплака се той.

Общо 300 вагона в момента са годни за движение, но според железничарите 150 от тях до края на годината ще излязат от строя, без да е ясно как ще се осъществява влаковото движение и дали няма да се стигне до закриване на линии, коментираха синдикатите.

Именно заради технически проблем във вагона в сряда дерайлира товарен влак между Делян и Дяково. Заради инцидента, при който няма пострадали хора, преговорите между синдикатите и железопътната инфраструктура бяха отложени за 10 март, съобщи пред Дарик Бисер Минчев, който отговаря за безопасността в компанията.

„Машинистът си кара влака и в един момент седмият вагон, от опашката като броите, изпада, не е вече на линията. Проблемът е в самия вагон", обясни той.

Транспортният министър Александър Цветков обяви, че от стачката ще загубят само железничарите.

„При евентуална ефективна стачка сме осигурили алтернативни възможности за транспорт, тоест с автобуси. Хората няма да пострадат толкова от липса на транспорт, колкото ще пострада железницата и самите железничари, защото пропуснатите приходи от работата на железниците ще се отразят много сериозно върху възможностите за плащането на заплатите им в момента", допълни министърът.

Ако на 10 март не бъде постигнат напредък при преговорите, от 11 март стачката на железничарите може да блокира влаковото движение в цялата страна.


Прочетено: 4623 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Дружинката Пресдтавяне на книгата Родът Сирекови Конкур глазами зрителя Тройно дестилирана украинска водка АЗ Данил Храм св.св. Кирил и Методий бургаска среща Светла Аз и моя брат  аз с двете  деца и той с неговата си дъщеря Море,земя, въздух Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development