Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те
Православен календар
Поискайте прошка, дайте прошка и се гответе за пост

Сирни заговезни. Бургас: денят е благословен от слънцето



Сирни заговезни, снимка xc.hu
Ключови думи: Сирни заговезни, Великден, обреди, обичаи
06 Март 2011, Неделя


Източник: wikipedia, bourgas.org

Празникът се чества седем седмици преди Великден и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. По-младите искат от по-възрастните прошка. Денят в Бургас е слънчев и приятен. Бъдете благородни.

Сирни заговезни (Прошка е от пролетните празници в народния календар. Празникът се чества седем седмици преди Великден и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Хвърля се стрели в двора на момите. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. Момите се люлеят за здраве.

Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или просто „Прошка“. На този ден според църковният канон се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви". На Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си. Прошката си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове с думите Прощавай отговора обикновено е Простено да ти е от мене и от Бога". Празничната трапеза има обреден характер и според обичая включва баница със сирене, риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. С тези храни се заговява, оттам идва и името на празника (от говея — постя, въздържам се). Популярен е обичаят хамкане и паленето на огньове наречени Сирнишки или Сирници. Огънят се пали от момчета и ергени, като се използва мамуляк (обелки на царевица) или хвойна и се прескача за здраве. Около тях се играят хора и се пеят песни.В някои райони на България с този празник се свързват и кукерските игри и обикалянето на къщите от кукерски дружини, а също така и обичаят оратници (огруглици) — факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.

Целият ден е отдаден на забавленията, негов естествен завършек е организирането на игри в семейството. Друга игра от миналото е в съд с вода да се сложи ярма (смляна зърнена смес, предназначена за храна на животните), която изплува отгоре; в съда възрастните пускат по някоя пара и децата трябва да ги извадят с устата, без участието на ръцете. Около кръста на децата се навързват чанове (кукерски звънци), които дрънкат при движенията на децата.

По време на постите не се яде месо, с изключение на риба. Възрастните е желателно да се хранят само веднъж на ден.

Сирни заговезни и прошка
Сирни заговезни и прошка
снимка: occultportal.com



Прочетено: 4932 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Предлагаме инкубатори за люпене на яйца КАРФУР Първа копка ХРИСТИ закачалки 2 ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Бургас, ФЛОРА 2008 Международен Семинар на фризьорите София Конкур глазами зрителя Театър за драма. опера и балет, Бургас горноезеровски циганин аз
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development