Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Хванатият с алкохол служител дал общинско жилище на дъщеря си



27 Ноември 2007, Вторник


Автор: Силвия ШАТЪРОВА
Източник: вестник Фактор

Петчленна комисия определя списъка, заяви Райков

Шефът на отдел “Жилищна политика” Митко Райков е дал общинско жилище на дъщеря си и зет си – Христо Янев, е установила вътрешна проверка в отдел “Жилищна политика”, съобщиха вчера  от пресцентъра на община Бургас.
Апартаментът, който Райков преотстъпил на дъщеря си,  се намира на ул. “Александровска” 115, вх. 3 и е с квадратура- 64,32 кв. м - три стаи и кухня. Жилището е дадено със заповед 1245, от 27 юли  2006 година за срок от пет  години. Според документите дъщерята на Райков ще ползва жилището до  2011 година. В преписката на Янев за кандидатстване за общинско жилище липсват част от задължителните по Наредбата за жилищно настаняване документи.
В списъка за настаняване Христо Янев и дъщерята на Митко Райков – Радослава Янева са вписани като тричленно семейство, а в настанителната заповед – като двучленно. Липсват копия от личните карти, не е написана годината в попълнената декларация, а в книгата за настаняване се е подписал самият Митко Райков, вместо съпруга на дъщеря му Христо Янев.
Янев, е изпреварил по настаняване дълъг списък от правоимащи от същата група. В декларацията за доходите му са попълнени данни до юни 2004 ,  вместо до декември 2004.
Според справка от ГРАО, дъщерята на Райков е с регистрация в Пловдив от март 2001 до март 2004 г. Според наредбата за жилищно настаняване обаче, гражданите, които не са живели последователно шест  години в Бургас, нямат право да бъдат картотекирани и настанявани в общински жилища.
От дълго време служителите на отдел “Общински имоти” не са извършвали проверки на отдадените жилища – дали се ползват правомерно, както и на регистрираните в първоначалната декларация места за живеене – дали декларираните факти отговарят на истината - е установила още проверката.
В служба ГРАО дъщерята на Райков е с адресна регистрация в “Меден рудник”, бл. 460, въпреки че би трябвало да се води на адреса на общинското жилище на ул. „Александровска”.
През юни 2007 е настъпил развод между Янев и съпругата му, но информацията не е била подадена в отдела, въпреки изискването, което всъщност променя и основанието за даване на общинско жилище.
През изминалата седмица Райков бе хванат сутринта на работното си място с
1,38 промила алкохол от служители на общината и КАТ.  Самият той заяви в интервю за “Черноморски фар”, че проверката е постановка и ще докаже невинността си с кръвна проба, както и че ще обжалва наказанието.
Според него петчленна комисия начело с главния секретар на общината определя кой ще бъде настанен в жилищата, а списъкът се подписва от кмета на общината /виж. интервюто/.
От проверката става ясно, че са открити  нарушения и в картотекирането на директора на РУАТОН- а в к-с “Изгрев” Димитър Кадиев. Той е картотекиран като нуждаещ се – ІІІ група на 24 януари 2007 година. След като подава декларация, той веднага влиза на 10-о място в  списъка за жилищно настаняване с решение на комисията, чийто член е и Митко Райков. Кадиев изпреварва картотекирани с години бургазлии, казват още от община Бургас.
Според нарушенията в подадената от него декларация не е уточнено дали родителите му са оставили наследствен имот, съществува ли такъв, продаден или прехвърлен ли е бил. 
В декларацията си  Кадиев е посочил, че живее на площ от 36 кв. м. – кухня и баня на ул.  “Мара Гидик” 6, ет. 5 под наем. Но не е била  извършена проверка за истинността на тези посочени данни. Справка в ГРАО показва различен от подадения в декларацията му адрес -  жк “Славейков” бл. 21, вх. 8. Там е регистриран от 20 февруари 2007 г.- месец след като получава ІІІ група за жилищно настаняване.  Кадиев продължава да стои в списъка за настаняване,  въпреки че при промяна на адреса би трябвало да излезе автоматично оттам, тъй като вече условията на обитаваната от него жилищна площ са се променили.
Според промени в Наредбата за настаняване, регистрираните в четвърта група е трябвало да преминават в трета. Това обаче е било изпълнено не за всички, а само за определена част от подалите документи.
В списъка фигурират и други общински служители, чиито документи в момента се проверяват детайлно. Между тях са Петър Атанасов – шофьор,  настанен в резервно жилище през април 2007 г. за 18 месеца с мотив, че строи собствена къща на ул. „Хан Крум”. Разглежда се и документацията на домакина на общината Наташа Гугушева, която е получила апартамент в к-с “Братя Миладинови”.
Според справка на дирекция “Общински имоти”, към 15 ноември 2007 година  община Бургас разполага с 48 свободни общински жилища, 11 – частично свободни, 3- свободни, но негодни за живеене, 7- свободни общински жилища – резервен фонд, 2- свободни оборотни жилища, 872- заети общински жилища, 26- заети – резервен фонд, 24- заети – в процес на съдебни процедури.
Вътрешната проверка беше назначена със заповед на кмета Димитър Николов.

Каре:

Митко Райков:

Аз не решавам кой къде да бъде настанен, алкохолната ми проба е нула

-  Г-н Райков, дъщеря Ви живее ли в общинско жилище, както показва вътрешната проверка ?
- Каква проверка, аз не съм чел нищо.
- Проверка е установила неправомерно настаняване на Вашата дъщеря в общинско жилище, както и на други служители на общината ?
- Г-жо, защо към мен се обръщате, не мога да разбера?
- Защото Вие сте  шеф на този отдел?
- Той отдела си е отдел. Всичките тези неща се решават от петчленна комисия, на която председател е главният секретар.
- Да, значи председател на тази комисия по това време е била  г-жа Виржиния Хайк?
- Разбира се Комисията взема с мнозинство решение кой каква група ще бъде и когато се изготвя списъкът, пак се взема решение. Слага се на таблото, за да може цялата бургаска общественост да го види,  в 14-дневен срок се приемат всички възражения, предложения и чак след това се изготвя окончателният списък, който го утвърждава г-н кметът. Защо към мене се обръщате? От мен почти нищо не зависи.
- Т.е. да разбираме ли, че според Вас това не е голяма злоупотреба?
- Всеки има право да кандидатства за общинско жилище, какво лошо има. Ние имаме деца, докато навършат пълнолетие, след това всяко семейство е самостоятелно. На името на моята дъщеря няма издадена заповед.
- Да, но има на името на зет Ви?
- Той си е кандидатствал човекът, какъв е проблемът, нещо нередно ли има? Аз не решавам кой къде да бъде настанен или изобщо да бъде настанен.  Предложението излиза от главния секретар, а се утвърждава от кмета на община Бургас.
- Как определяте тези факти, които бяха изнесени след проверките?
- Постановки, това е начин да ни накарат да си подадем оставките.
- Мислите ли да я подавате?
- Може би ще ме принудят, при тази обстановка не може да се работи. Ще искам медиите да присъстват на дисциплинарен съвет, защото аз отидох веднага в болница и си направих кръвна проба. Не може през два часа да ти покаже едната проба 1,38, а след това -нула от болницата. Това е режисирано, няма какво да се говори повече. Ще представя документи.

 



Прочетено: 2985 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Ловец, авджия камини Лятото Жълтурче Йордановден 2011, Бургас - от Тина Машините на Леонардо улична картина ухажване Бургас, ФЛОРА 2009 Община Бургас коте евро 2008
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development