Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Фекални води заливат „Меден рудник”



27 Ноември 2007, Вторник


Автор: Женя АТАНАСОВА
Източник: вестник Фактор

Разрушени от строителните фирми канализационни шахти могат да се окажат бомба със закъснител за новодомците




Гейзери от фекални води могат да избликнат и наводнят десетките новостроящи се кооперации между зоните „А” и „Г” в к-с „Меден рудник”,  след като собствениците им се нанесат един ден там. Мощните струи от сифоните, чешмите и душовете има вероятност да се върнат като бумеранг обратно през мазите и приземните етажи на блоковете заради разрушена от самите предприемачи  в комплекса дъждовно-битова канализация. Нерегламентирано депо от строителни отпадъци и пръст е затрупало и запушило изградените преди година и половина от ВиК тръби, към които са заустени каналите на новите блокове. За това алармира Драгомир Шивачев,  ръководител на звено “Канализация”  в местното водоснабдително дружество.
„След като всички, закупили апартаменти в тези кооперации се нанесат, положението ще стане страшно, а наводнението неизбежно”, коментира той в петък, когато екипът на вестника посети нерегламентираното депо срещу блок 406 в комплекса. И докато строителството в района кипеше и този ден, огромни насипи отпадъци се издигаха между бъдещите и тъй рекламирани от агенциите за имоти жилищни сгради.
На това място преди година и половина ВиК - Бургас открива съществуваща, но нефункционираща от дълго време канализация. Така работниците на дружеството успяват да изкарат шахтите и да заустят в канализацията всички новостроящи се сгради в този район.  Машините на водоснабдителната фирма са изкопали над 2 метра дълбочина в земята, за да извадят работещите някога канали на повърхността и повече от 5 метра под терена заради самите тръби. Целта е била да реновират около 1 километър инженерна инфраструктура. Това начинание е струвало на бургаската фирма приблизително около 1000 лева на линеен метър.
В същото време докато жилищата в комплекса се продават като топъл хляб и борбата за свободни терени става все по-голяма, самите строителни фирми са изхвърляли пръстта от изкопите, остатъците от бетон и строителни материали върху шахтите и съоръженията на ВиК. Според справка с общината през последните години за „Меден рудник” са издадени 120 строителни разрешителни. Две трети от тях са за централната част около зоните „А” и „Б”, където и парцелите са най-апетитни и се строи най-интензивно.
„Няма как да открием вече шахтите, които, предполагам, са отдавна запушени. Страхувам се, че и тръбите, които минават под тази огромна купчина отпадъци, са повредени”, каза  Шивачев.
Според него решението е изцяло нова канализация, но отговорността за разрушената стара трябва да се поеме от някого.
„Може и самите предприемачи да не са наясно, че шофьорите им, които са извозвали пръстта, не са я изхвърляли върху общинското депо до езерото Вая. Проблемът обаче е сериозен, а тук преди година и половина са вложени човешки труд и средства, от които днес няма и следа”, заяви той.
Въпреки че ВиК са алармирали управляващите за нарастващото с геометрична прогресия нерегламентирано депо, отговорът по отношение на беззаконието е бил безмълвен.
„В най-скоро време голяма част от тези кооперации ще са готови. Хората ще се настанят в новите си домове. Това което засега мога да кажа – Бог да им е на помощ!”, каза Шивачев.
Докато в едната част от комплекса  проблемите с канализацията тепърва назряват, в другата жителите могат вече да си отдъхнат от безкрайните реки по  разклона към на зона „А”  и улица „Тодор Грудов” след всеки проливен дъжд. В петък служители на фирма “Трейс Бургас” разкопаваха улична канавка, за да могат дъждовните води да се оттичат през нея. Ден по-рано от фирмата открили съществуваща канализационна тръба, която не фигурирала на кадастралната карта на ВиК, тъй като била собственост на “Републиканскиа пътна мрежа”.  Години наред водата се оттичала инертно  по наклона, където през последните години деретата бяха заравнени и на тяхно място изградени складове и шоуруми. Така след поредния проливен дъжд през изминалата седмица водната струя по улицата наводни голяма част от новопостроения район. Именно заради този проблем от фирма “Трейс Бургас” са се обърнали за съдействие към общината и ВиК. С помощта на специална техника работниците откриват положените преди години тръби и централен водоскок, който минава успоредно на пътя.
“Тази канализация обаче не може да работи в първоначалния си вид, каза инж. Петър Илиев”, управител на фирмата.
Затова от фирмата предприемат да решат проблема не само с поредното почистване на ревизионните шахти.
“Идеята е с този ремонт и вкарването на тази стара канализация в експлоатация окончателно да се спрат дъждовните води, които като река се стичат към квартал „Горно Езерово”, каза още инж. Илиев.
Вариантите, които предлага фирмата, са два. Единият е да се открие канавка, откъдето ще се стичат водите. Другият е на нейно място да се положи под земята на около 70-80 метра бетонова тръба Ф500, която ще е свързана с ревизионните шахти на пътя. Инвестицията в тази инициатива ще струва приблизително 10 000 лева.
“Второто решение на проблема е по-рационално, тъй като откритата  канавка може да бъде предпоставка за пътнотранспортни произшествия”, заяви инж. Илиев.
През тази седмица от бургаската строителна фирма ще обсъждат със запознатите в общината двата варианта на изпълнение на въпросната канализация.



Прочетено: 3402 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Списание Влъхвите Конкурс прическа Бургас 2009 Лятото хотел приморец Театър за драма. опера и балет, Бургас Цветя след кафето етюд 01 къща Мебелна Фабрика ДИЕЗ Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development