Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Подвеждали ни със скъпата “Гражданска отговорност”



14 Ноември 2007, Сряда


Автор: Женя АТАНАСОВА
Източник: вестник Фактор

Според Съюза на застрахованите в България изкуствено се всява паника сред населението за евентуално покачване на цените

Поредна истерия за поскъпване на задължителната застраховка “Гражданска отговорност” се всява изкуствено чрез рекламите на населението. За това алармира  Георги Бакалов – председател на Съюза на застрахованите в България вчера.
“Миналата година по същото време между 4 ноември и 23 декември  многобройни внушения и противоречиви съобщения от страна на застрахователите и застрахователния надзор за потребността от по-високи цени на ”Гражданска отговорност” подведоха над 150 хиляди автомобилисти при наличието на вече сключена полица да се застраховат още веднъж, за да избегнат прогнозираните високи цени на задължителната застраховка след присъединяването на България към Европейския съюз”, коментира той в електронно писмо, изпратено до “Черноморски фар”. 

В него той описва с факти излъчените реклами по електронните медии.  Според Бакалов пазарът се регулира от търсенето и предлагането и прокламираните цени от 250-300 лева за полицата са крайно нереални и неоснователни.

През изминалия месец застрахователните компании  свалиха до минимум стойността на полицата, за да привлекат максимален брой клиенти преди нейното поредно увеличение. Но резултатите на Комисията за финансов надзор /КФН/ показа, че тази формула с евтините “Гражданска отговорност” не е рентабилна. Шест дружества са поели прекалено високи рискове през ноември-декември 2006 г., като са продавали евтини застраховки, а сега трябва да изплащат големи обезщетения. Надзорът даде препоръки на въпросните компании, за да намалят разходите си. КФН пристъпи към тези мерки, защото червеното салдо  върху финансовите отчети на въпросните фирми може да има фатални последици за в бъдеще.

Според експерти цената на задължителната застраховка за собствениците на автомобили ще скочи близо 25-30 % през следващата година.
Мнението на Георги Бакалов е, че и в момента цените на “Гражданска отговорност” са неоправдано високи.

“Не е задължително полицата да поскъпва паралелно с лимитите на отговорност каквито са в ЕС , защото цените на застраховката зависят от размера на щетите, които се плащат на практика. Лимитите на отговорност са хипотетични и ако няма увеличение на щетите, не е необходимо да се повишава цената на застраховката”, каза   още той.

Според него стойността на полицата е достигнала своя максимум, а разходите на дружествата са далеч под приходите.

“Трябва да има прозрачност на разходите, които правят компаниите. Надзорът е този, който управлява тези процеси. Така ще се види каква е реалната цена на “Гражданска отговорност”. Увеличението е 100% за последните 2-3 години”, обясни още той.

По данни на КФН обаче за първите седем месеца на 2007 г. двете автомобилни застраховки - "Гражданска отговорност" и "Каско", дават 64,36% от приходите на пазара. В същото време делът на изплатените обезщетения по автозастраховките е скочил на 86,85% от всички плащания.

Справка от сайтовете на лицензираните застрахователни брокери показва, че в момента най-евтина полица предлагат “Български имоти”. За автомобили до 1800 кубика едногодишната полица струва 99 лева. За возила до 2500 кубика е 118 лева, а за по-мощните скача на 237 лева.



Прочетено: 1845 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi Републиканска след ремонта ЛОНДОН Черноморец-Поморие бургаска среща Цветя Заслон в местност Силкосия kupi dari Вила Колор-къща за почивка в Троянския балкан Конкурс прическа Бургас 2009 Ето го Немо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development