Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

"Пристанище - Бургас" ЕАД вече обслужва кораби с газене 15 метра



Ключови думи:
16 Ноември 2007, Петък


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

Моторния кораб под кипърски флаг "Понтовремон" е първият, който тества новия подходен канал

В бургаското пристанище вече действа най-големият морски проект от българска страна в Черно море. В края на миналата седмица беше приет обекта и подписан Приемно-предавателният протокол на новия подходен канал. "Очакваме през следващата година завишаване на товарооборота на пристанището", коментира след подписването изпълнителният директор на порта Аргир Бояджиев.
Той допълни вчера, че са поставени всички необходими светлинни сигнализации и пристанището е готово да приема кораби с газене до 15 метра. Досега най-голямото българско пристанище можеше да приема кораби с газене до 11 метра.
Първият тест на подходния канал беше преминаването по него на моторния кораб под кипърски флаг "Понтовремон" от типа "Панамакс". През нощта срещу 3 ноември той успя по тъмно да премине безпрепятствено през новото съоръжение, натоварен с 75 630 тона въглища.
Договорът за изпълнението на подходния канал на Пристанище Бургас беше подписан преди една година, след като белгийската фирма "Дреджинг интернешънъл", позната с драгажната си дейност в повечето големи европейски пристанища, спечели търга на ДП "Пристанищна инфраструктура".
В процеса на работа бяха изгребани 4 млн 150 хил куб. метра драгажна маса, а дълбочината на канала достигна до 15,78 метра. По удълбаването работеха три драгажни кораба на фирмата-изпълнител, снабдени с техника за обезвреждане на старите амуниции, открити на дъното при разширението на пристанището.
Поради тази непредвидена наличност от стари боеприпаси изпълнителят на Проекта за разширение на Пристанище Бургас "Пента Оушън Мицубиши" пожела удълбаването на подходния канал да бъде обособено като отделна дейност. Японската банка за международно сътрудничество, която финансира дейността, одобри отделянето на дейността и съкращаването на проекта.
Предстои изграждане и на Контейнерен терминал № 4, Терминал № 1 за течни и наливни товари  и за генерални товари. Има и идеен проект за разширение на терминал 2 и изграждане на терминал 3 или т.нар. "Ро-ро терминал".
Ръководството на порта планира и други дейности за модернизирането на пристанищната инфраструктура, за които обаче е необходима намесата на държавните институции за правилно насочване на средствата от пристанищни такси, коментира още Аргир Бояджиев.



Прочетено: 1939 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Конкурс прическа Бургас 2009 Вила Колор-къща за почивка в Троянския балкан жълто и сиво Щрауси край Грудово http://rosengeorgiev.com Йордановден 2011, Бургас - от Тина къща над р-нт моите цветя Данил
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development