Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Симеонов - без конкуренти за шеф на парламента



13 Ноември 2007, Вторник


Автор: Силвия ШАТЪРОВА
Източник: вестник Фактор

Ясни вече и новите заместници на Димитър Николов

Снимки Митко ДИМИТРОВ

Валери Симеонов беше избран за председател на Общинския съвет. Това стана вчера по време на първото заседание на новия местен парламент. Номинацията на Симеонов беше направена от Атака,  а никой от останалите групи не се противопостави и не предложи друга кандидатура. От общо 49 съветници  44 от тях гласуваха за предложението при тайния вот, 5 бюлетини бяха недействителни. Според запознати двамата съветници от ДПС и Българска социалдемокрация са пуснали празни пликове.
Двама съветници не гласуваха - Соня Георгиева, която не присъства на вчерашното  заседание, и Иван Витанов, който закъсня и ще положи клетва на следващото заседание.

“Не съм запознат с процедурите, аз съм нов,  в крайна сметка е хубаво да има мнозинство и нещата да се случват”, заяви Ваклин Стойновски. От неговата група не излезе нито едно предложение за участие в комисиите по избор на председател и изработване на правилник. Групата подкрепи предложенията на останалите политически сили.

“Партиите, които имат превес, са в  правото си  да предложат хората, които те смятат, ние не бяхме в позиция да излъчим председател, нямахме предложение.
Нямаме шанс и за зам.-председателските места, те  ще бъдат разпределени между ГЕРБ и Атака”, заяви Костадин Марков от СДС.

“Единственото предложение се обяснява с твърде убедителното представяне на Атака на изборите и тяхното присъствие в Общинския съвет.  Разчитаме на принципността на Валери Симеонов, която демонстрира по време на предизборната кампания, да бъде продължена и в Общинския съвет”, заяви водачът на червените Павел Маринов. От БСП ще настояват за свое зам.-председателско място.

Новият председател свиква следващото заседание  на 20 ноември. По-късно обаче стана ясно, че срокът е много кратък, за  да се изработи правилникът и съветниците да се запознаят с него.
Така сесията  ще се състои на 27 ноември. Дотогава седемчленната комисия трябва да е изготвила проект за правилник за работа на Общинския съвет, а в седемдневен срок съветниците да са се запознали с него,   преди да влезе за гледане в зала. “Ще стъпим върху стария правилник,  ще ползваме опита на колегите от Стара Загора и Пловдив, както и практиката на Народното събрание”, каза вчера Златина Дукова, която е от квотата на ГЕРБ в комисията. Първото заседание започна с приветствие на областния управител Любомир Пантелеев, който пожела на новите местни управници успех и ползотворна работа, както и да успеят да сумират всичко най-ценно от предизборните кампании в името на Бургас. След това кметът Димитър Николов и общинските съветници се заклеха да работят за благоденствието на Бургас. В своето изказване кметът Николов се обърна към областния управител, депутатите и евродепутатите от Бургас като каза, че им подава ръка и се надява да работят заедно в името на града.

“Госпожи и господа общински съветници,
Полагането на клетва не е формален акт. Клетвата е съзнателна гаранция пред избирателите ни, че нашите мотиви да управляваме града са морални, а не меркантилни.
Искрено се надявам и вярвам, че всеки един от нас оценява огромната отговорност, която поема с тази клетва. Очаквам всички вие да сте част от новия стил на управление на Бургас. Вярвам, че длъжността общински съветник ще престане да буди асоциации за нечисти интереси и нисък морал”, обърна се новият кмет към съветниците. След което заяви, че подава ръка на областния управител.
“Искрено се надявам, че вашата институция ще бъде мост, а не стена към управляващите, за осъществяване на идеите за изграждане на европейски Бургас. Няма да се уморя да тропам по вратите на всеки един министерски кабинет, когато става въпрос за интересите на града ни. И вярвам, че Бургас ще бъде пример за това как институциите могат да си сътрудничат”, допълни Николов.
Първи назначения в общината
Веднага след първото заседание на Общинския съвет и клетвата на новия кмет станаха ясни и първите  назначения в общината. На първата оперативка кметът представи двамата си заместниици.  Костадин Марков от СДС, за когото  се говореше още след първия тур, че влиза в кабинета на Красимир Николов, бе официално обявен. Марков бе зам.-председател  на комисията по ТСУ и шеф на икономическата комисия към бившия общински съвет.
През последните пет  години се е занимавал със строително-консултантска дейност като съдружник в „МАН консулт” ООД. Бил е консултант на редица английски, гръцки, израелски и български компании.
Осъществявал е инвеститорски контрол на община Приморско за брегоукрепването на града.
Зам.-кмет по евроинтеграция ще бъде Ивелина Василева. Тя е завършила английска филология в СУ” Климент Охридски”, стажувала е в Европейския парламент в Страсбург, специализирала е разработване на европроекти в университета Ериксон в Стокхолм и Карлсберг- Швеция.  Вледее английски, испански и   руски език.
Била е регионален мениджър на Ериксон за Югоизточна България и ръководител на звеното за европроекти на ВиК -Бургас. От тази година работеше в евроофиса на депутата Румяна Желева.
Психолог е новият зам.-кмет по образованието в община Бургас.
Йорданка Ангелова Бенова – Ананиева ще бъде новият кмет в този ресор.
Тя е член на дружеството на психолозите в България и преподавател по “Организационна психология” в Университет “Проф. д-р Асен Златаров”.
Завършила е висшето си образование в Софийски университет и притежава допълнителна професионална квалификация по Управление и изпълнение на проекти, включително сертификат от International Training Services-London.
Йорданка Ананиева е работила по специалността си във фирма “Промет” и СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, където временно е изпълнявала и длъжността директор.

В момента е педагогически съветник в СОУ” Кирил и Методий” и е хоноруван преподавател в Университет “Асен Златаров”. Димитър Николов се е спрял на нея заради това, че тя има поглед както върху средното, така и върху висшето образование, мотивираха избора му от пресцентъра на общината. Той бил впечатлен от Ананиева  по време на предизборна среща с учители.

До Нова година структурата на общината ще остане такава, каквато е сега, от следващата година общинската администрация ще е с нова структура, която ще бъде обвързана с бюджета за 2008. Много вероятно е от образованието да бъдат отделени културата и вероизповеданията и там да бъдат назначени отделни ресорни заместници.

Вече е почти сигурно, че зам.-кмет по здравеопазване ще бъде Лорис Мануелян от Атака.

По време на първата оперативка вчера  Николов поиска да му бъдат предоставени счетоводните баланси и икономическите анализи на всички общински фирми до края на седмицата, за да се запознае със състоянието им. До края на седмицата кметът ще оглави и постоянен кризисен щаб заради предстоящата зимна обстановка. Той поиска и доклад за състоянието на цялата налична техника, необходима за снегопочистването, както и за количеството запаси от луга и пясък за обезопасяване на пътищата. Първото заседание на кризисния щаб ще бъде в понеделник.

Зам.-кметът по строителството Костадин Марков пък трябва да представи пълен доклад за състоянието на шахтите, колко от тях са затлачени с боклуци или пък им липсват капаци. Искането на Николов е заради затлачените шахти, което предизвика събиране на вода в “Меден рудник” и „Победа” при проливния дъжд преди ден.

На първата оперативка Николов постави още въпроса за чистотата в града и непочистените зелени площи.

ГЕРБ проби в Айтос,

БСП- ДСБ и ГЕРБ се обединиха около кандидатурата на Даниел Орлов, който е новият председател на  местния парламент там. Той е бизнесмен и бе избран с 15 гласа. 14 съветници от ДПС и Евророма гласуваха за другата кандидатура - Селим Али.

След като спечели кметското място в Сунгурларе, ДПС вече има и председател там. Халил Ахмед е новият стар председател на местния парламент. Ахмед е и общински лидер на движението.

Каре:

Димитър Людиев -ГЕРБ:

Името на Симеонов бе предварително известно и хората го приеха

-Според Вас защо се оказа само една кандидатура за председател?

-Има доста хора, които са  пасивни и не участват в работата на Общинския съвет. За в бъдеще няма да е така.  Не знам по какви пътища и канали излезе информацията,  че Валери Симеонов ще е новият председател и много от хората го приеха. Нямаше и друга кандидатура.

-Имаше очаквания председателят да е от групата на ГЕРБ?

-По принцип е така, но ние сме склонни да даваме възможност и на по-подходящи кандидатури и от други групи, за  да влизат професионалисти на мястото, където ще бъдат най-полезни.

-Водени ли са предварителни разговори?

- Не съм участвал и присъствал на официални разговори.

-Т.е. искате да кажете, че след като това име се завъртя в публичното пространство, нямаше друга възможност?

-Може би, разликата не е много голяма, ангажиментът е доста сериозен, за да си председател на Общинския съвет. В нашата група има доста мениджъри, които са влезли в Общинския съвет, за да пренесат опита си, но мисля, че със сигурност не са готови да си зарежат бизнеса, за да ръководят Общинския съвет.

-Мислите, че г-н Валери Симеонов ще си зареже бизнеса?

-Той не си даде отвод и би следвало да го направи.

Каре:

Валери Симеонов:

Изненадан съм, очаквах и други имена

-Г-н Симеонов, не Ви ли притеснява фактът, че бяхте единствената кандидатура, това като че ли е далеч от демократичните принципи?
- Не мога да го коментирам, факт е. Изненадан съм, очаквах да има и други предложения.

-Единственото  предложение  остава съмнения за предварителни договорки между политическите сили ?

- Имали сме консултации само с ГЕРБ, но с другите не и не може да се определят като совалки. Ние сме длъжни пред гражданите на Бургас да направим някаква предварителна съгласуваност, защото  ние сме двете големи групи, които могат да определят мнозинство, съвсем логично е нали?

-   Ще се откажете ли от търговската си дейност в полза на обществената?

- Не е необходимо, не! Проверено е по закон.

- Имаше пет празни плика, имате ли съмнения кои са те?

- Не,  правото на избор не мога да го коментирам. Това си е като всички други права, все пак съм доволен, че не съм избран с пълно мнозинство, както беше преди 10 ноември.



Прочетено: 3072 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
аз ВИК БУРГАС УСЛУГИ ДЕНОНОЩНО-0885872363 закачалки 2 Мото клуб лека вечер Списание Влъхвите pepi Промоция -6999 лв. ИНСТРУМЕНТИ ЗА АВТОМАТИЧНО ФУГИРАНЕ И ШПАКЛОВАНЕ НА ГИПСОКАРТОН BLUE LINE USA Община Бургас самолет Welcome АЗ
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development