Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Красимир Бинев- кандидат за общински съветник от ПД Социалдемократи



Ключови думи:
12 Октомври 2007, Петък


Източник: вестник Фактор



Роден през 1972 година, учи първо в ОУ"Братя Миладинови", а след това в  Математическа гимназия в Бургас, завършва икономика в УНСС  през 90-те години.  Казва за себе си, че е от онова екпериментално  поколение, което "закача" от края на социализма и началото на демокрацията, свидетел е на стачките през 1991 -1992 година, негови преподаватели са били финансовите министри Стоян Александров и Пламен Орешарски.  Има поглед върху всички политически процеси и политическата класа в страната.
Мисли, че лоши идеи в политиката няма,  защото всеки влиза  в нея, за  да помогне с нещо. Казва, че по-тесните представители на политическата класа  защитавават по-ревностно индивидуалните права, а  по -левите- колективните права на гражданина и  групата хора. Според него, когато се бориш за групови права е много-по-лесно,  по-ясно и съществуват  гъвкави варианти за въздействие. Когато се бориш за  индивидуални права- означава, че груповите са оставени на самоконтрол. Харесва идеите на социалдемокрацията, защото нейното мото  " Достоен живот за всеки" е много актуална в наши дни и в нашето общество.

Интервю на Силвия Шатърова
-Г-н Бинев, коя е причината да се включите активно в местната политика ?
-Защото в  този град нищо не се случва. Всякаква бизнес и гражданска инициатива е умряла. Историята на града досега показва,  че собствениците на добрите заведения и идеи не са бургазлии, а са предимно  от Варна и София, бургазлии като цяло  не са инициативни хора.  Градът  се е оформил като  транзитен град за морето. Тук липсват  ясни, сериозни и конкретни играчи, всичко е алъш вериш и  хаос. Един от големите проблеми на този град това е липсата  на трибуна, няма комуникация.
- Да, но този процес е двуяк, защо гражданите не си го отвоюват това право, явно нямат потребност от това,  или чакат някой да  им каже  да се качат на трибуната?
-Една от типичните черти на българина е дребнавостта. В Бургас няма инициатива, умряла е. Нашата идея е да се правят граждански форуми в Бургас по примера на София. Целта на една партия е да е посредничи между властта и гражданите. Местният парламент е също  една форма на граждански форум, в който   гражданите трябва да участват дори и  по посивен начин. Те да имат информация какво се случва в общината, необходима е една пълна прозрачност. Аз съм бил свидетел и съм участвал в много обществени поръчки,  при които всичко  е било  законно,  няма корупция, но се говори  тихо и на ухо за тези търгове и поръчки.  Защо?  По този начин се затвърждава  усещането  за заговор.  Защо не се дава информация?  В общината имат цели отдели за връзки с медиите, прозрачността има реална почва, но тя не се случва, защото у някой хора няма желание за нея, а и инерцията също е много силна.
В  развитите икономики, общината има много важна роля от една страна да  контролира обществените процеси, от друга страна да влезе в ролята  на инвеститор, защото се предполага, че  хората които стоят начело и в нея познават проблемите на общността и те  най-добре може да знаят накъде  да насочат средства. Това може да стане като  се конструира  един технически отдел за връзка с бизнесмени, които да реализират тези проекти, той да разпределя средствата, да реализира чисто технически тези проекти. 
Ние в момента работим с Центъра  за социална рехабилитация. Хората  там казват:"Да, има и градинки, но те не са адаптирани за инвалидите", което  означава, че  те  не са  правени с  отношение към хората на този град. Ти не  правиш градинки,  а благоустройство, самата дума означава, че трябва да има грижа за всички, дори и за малцинствата. Освен хората с увреждания трябва  да се мисли и за хората  над  60 години, които също  имат някакви проблеми, било то психически,  двигателни и чисто физически, които произтичат от възрастта им, когато говорим за хора с някакви проблеми, говорим за цялата тази група. Общината няма никакъв политика по отношеине на хората с увреждания  в този град. Ние сме подели няколко инициативи, идеята ни е да решаваме конкретни проблеми, има изработена национална стратегия, координирана е с Центъра за социална рехабилитация, но в община Бургас нашето движение ще се опита да помогне на няколко случая,  не става въпрос за мащабна кампания, а за малка сума.
За една, две години могат всички фрапиращи случаи да бъдат решени, става въпрос за  бюджет от не повече от 5 0000 лева на месец, с които  да се решат десет случаи. Има хора, които не са излизали с месеци от къщите си.
Гражданите трябва да знаят какво се случва вътре в тази община, защо се случва. Научаваме нещо и се питаме защо става и как става?  Сега се подава  информация, но тя е чиста  фактология. Няма история на проблема, като пример посочвам случая с хотел "Приморец", ще се строят някакви хотели и атракционни там, този проект  е минал преди две години през общината и той има история. Общинските съветници и кметът често говорят и носят политическа  отговорност, необходимо е решенията да са прозрачни. За общинските инициатива и инвестиции трябва да има разяснителна кампания сред гражданите, те трябва да знаят какво се прави.
Необходимо е да се прави допитване до гражданите за важни общински проекти. Не говоря за референдуми, а за допитване до гражданите  под много лека форма, което трябва да става лесно и  гражданина да се чувства ангажиран. Бургас е градът, в който най-малко се стачкува,  гражданите и социалните групи търпят докрай. Ако разгледаме икономическата му истори ще видим, че много често зад някакви стачки стоят замесени частни бизнесинтереси. Тук има стратегически обекти, като ГУМ например, знаем, че уж стават някакви неща около него, но  няма прозрачност и не е ясно какви са мотивите. Трябва да има отчетност, връзка и допитване,  трябва да е ясно мнението на хората и  то да  може   да влияе. Нужен е  механизъм между управниците и местният парламент от една страна и гражданите от друга.
-Конкретно, какво ще инициарите в тази посока като бъдещи общински съветници?
-Новият местен парламент,  означава  реформи в структурата, организацията на администрацията, ще предложим ред инициативи за комисии и отдели, но в никакъв случаи някакъв раздут административен щат. Един, двама души са напълно достатъчни да кординират връзките с Неправителствените организации. Трябва да се разработи  механизъм за допитване до гражданите.
Мислите ли, че ще срещнате разбиране сред колегите си в новия парламент?
Ние подкрепяме Димитър Николов, мислим, че той най-малкото е човек, който може да го направи и има желание затова. Има воля да се направят тези промени и те са много сериозна заявка за  неща, които ги е нямало години наред. Трябва да се направят екипи, които да работят с всичките групи граждани и да се индетифицират проблеми, като се реализират решения. Общината в момента е абстрактно понятие. Идеята на политиката е груповите интереси да се сблъскат с  техните представители в общината и местния парламент. Общината трябва да стимулира гражданите и да работи за тях. Ползата трудно може да се разбере от обикновения гражданин.  В момента имаме уникален шанс, защото са налице  партии и движения, които са коалирани около един човек,  не около една партия. Ние сме преценили,  че той е подходящ и би могло да работим заедно с някакви реформи и промяна. Само смяната на администрацията администрацията  ще породи политически новини.



Прочетено: 2638 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
къща на 20км от бргас Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Лампа Кръст за Бургас Българско село Конкурс прическа Бургас 2009 газ Старите бургазлии разказват врабец Александропулис, юни.2007 Площад Тройката, Бургас Рибарското селище привечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development