Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Българи купуват яхти за по 1 милион евро



Ключови думи:
01 Септември 2007, Събота


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

През 2007 г. Hypo Alpe-Adria-Leasing ще реализира обем от 270 милиона евро на българския пазар, финансирахме покупката и на 5 самолета у вас, казва генералният директор на компанията Хорст Ебхарт

- Г-н Ебхарт, представете Hypo-Alpe-Adria Leasing EOOD и плановете й на българския пазар?
- Hypo-Alpe-Adria Leasing EOOD е водещата лизингова компания, специализирана във финансирането на яхти, кораби и луксозни стоки в България, член на Българската Асоциация за Лизинг. Компанията е част от международна финансова група с дългогодишен опит във финансирането на яхти, кораби, самолети, бизнес джетове и проекти в областта на недвижимите имоти - Hypo Alpe-Adria-Leasing Holding AG, Австрия.
Първото лизингово дружество на холдинга е учредено в Австрия през 1990 г. Следват представителства в Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия, Германия, Италия, Унгария, Черна гора, България, Македония и Украйна. В България дружеството работи с офиси в 6 големи града - София, Варна,  Бургас,  Русе, Пловдив, Стара Загора.
 За една година на пазара в България  Hypo-Alpe-Adria Leasing  е финансирала над 40 яхти, а компанията-майка   Hypo Alpe Adria Group - 3 200 луксозни яхти в Европа.
Повечето от клиентите на компанията са български фирми и предприемачи в активна възраст. Най-желаните от тях яхти са от марките Bavaria, Atlantis, Azimut, Beneteau и Jeanneau, като предпочитаната ценова категория е от  300 000 до 1 000 000 евро. В момента в процес на договаряне са две италиански марки яхти - едната на стойност 6.5 млн евро, а другата - 9 млн. евро.
Друг перспективен бизнес на Hypo-Alpe-Adria Leasing е финансирането на самолети. От началото на 2007 г. компанията е финансирала 4 бизнес самолета и планира още 5 до края на годината.
Не на последно място компанията финансира и реализацията на енергийни проекти. 
Наскоро Hypo-Alpe-Adria Leasing EOOD отпусна лизинг за 1 030 000 лева, за да финансира покупката на един от най-луксозните и скъпи автомобили не само в България, но и в света - Rolls-Royce Phantom. Сумата се отпуска като лизинг е за срок от 4 години.
Hypo-Alpe-Adria Leasing EOOD е основен спонсор на турнира Мтел Бийч Мастърс, чийто трети кръг се проведе между 10 и 12 август в Слънчев бряг, а финалите ще се играят между 6 и 9-ти септември в София.
- Кои са основните ви клиенти в България?
- Корпоративната ни политика е основните ни клиенти да са български фирми. Това е нашата целева група. Разбира се, работим и с големи международни компании с представителства тук. Финансирали сме компании в областта на индустрията, строителството, инфраструктурата, енергетиката, туризма, търговията и шоу бизнеса. Специалисти сме и в структурно финансиране - на големи проекти за алтернативни източници на енергия, недвижими имоти и други, със срок на финансиране до 20 години.
- Възможностите за закупуване на яхти в България са ограничени и поради липсата на специализирани портове. Какви са перспективите, според вас?
- Имате право. В България този тип инфраструктура все още се развива и ние сме в преговори за финансирането на три марини.  Оптимист съм и съм сигурен, че при отличните природни дадености на българското Черноморие яхтения бизнес бързо ще се развива. 
Ние от Hypo Alpe Adria Leasing се интересуваме от финансиране на проекти, които ще подпомогнат развитието на бизнеса и се надяваме в скоро време да можем да предложим на клиентите си нови портове и необходимата инфраструктура.
Ако такива марини и портове се изградят в България, страната ви ще стане по-атрактивна за нови и заможни яхтени туристи. Това ще окаже от своя страна позитивно въздействие върху туризма и паричните приходи. Защото тогава вместо в Гърция, парите ще идват в България.
- Вашият бизнес засяга човешкия ресурс и не влияе пряко на икономиката в България, но клиентите ви са някакъв индикатор. Какви изводи можете да направите за икономиката и бизнеса в България?
- Бих казал, че българският пазар е стабилен и икономиката ви е в прогрес. А необходимостта, която малките и средните предприятия изпитват от финансиране, обръщайки се към Hypo Leasing, е позитивен индикатор за развитието на икономиката.
- Какви са възможностите при финансирането на самолети и кои са ваши клиенти в България?
- Hypo Leasing е най-голямата компания, занимаваща се с финансиране на самолети в България. Това е така, защото използваме международното ноу хау и опита на Hypo Group в Европа. Наблюдаваме нарастващ интерес у нашите клиенти към закупуване на хеликоптери. Бързото развитие на този бизнес не е изненада, още повече че вече и летищата не само в София, но и в Бургас и Варна се развиват много добре. Надяваме се да се появат и нови частни аеропортове.
Лизингът е бизнес, в който доверието е от първостепенно значение, ето защо не мога да ви кажа имената на клиентите ни.
- Смята ли компанията да инвестира в съответната инфраструктура?
- Именно. Както споменах, вече преговаряме за финансирането на марини и пристанища в България. Това ще допълни пакета услуги, които собствениците на яхти могат да използват тук.
Също така ние активно участваме в проекти за довършване, разширяване или реновиране на пътната инфраструктура в страната. Това също е сред основните ни цели. Готови сме да обсъждаме всякакви инфраструктурни проекти, без ограничение във финансирането.
- С какво е интересен все пак за вас българският пазар? Какво реално означава пазарен дял от 10 % на българския пазар?
- Българският пазар ни привлича с добрите перспективи за развитие на лизинговия бизнес, с динамичната и подобряваща се икономика. Пазарът тук е много конкурентен и, по мое мнение, през следващите три години обемът му ще се утрои.
Hypo Alpe Adria Leasing е на българския пазар от по-малко от две години и за този кратък период пазарен дял от над 10 % е просто състезателно постижение. Със сигурност мога да заявя, че сме един от лидерите в лизинговия сектор и през 2007 г. ще реализираме обем от близо 270 милиона евро.
- Имате ли планове към съседни на България държави? Какви са например възможностите в Румъния?
- Вече започнахме финансиране на проекти в Румъния. Нараства интересът към луксозните стоки. Екипът ни е добре обучен, с опит и висока мотивация. Затова съм сигурен, че ще развиваме бизнеса си бързо и в друга посока, не само в България.
На мен лично ми харесва да работя в България и аз виждам отлични перспективи за развитието на страната ви в рамките на Европейския съюз.


Прочетено: 2446 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Декоративната кула до хотел БЪДИЩЕ Връзка ПЕПИ ll европейка парапетът до Pepi Велодорожка Община Бургас Жреци на музите 2009 парцалки 3
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development