Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

250 в Приморско: Не даваме земя до залива Мириус



25 Август 2007, Събота


Автор: Силвия Шатърова
Източник: вестник Фактор

Над 1 000 0000 евро ще бъдат вложени в голф-игрището, 81 дка станаха ябълка на раздора

Първата копка за новото голф игрище в Приморско бе направена тържествено миналия петък от председателя на Българската федерация по голф Красимир Гергов и кмета инж. Димитър Димитров. На извънредна сесия общинският съвет на Приморско добави към 1 200 дка общинска земя, предвидена за игрището, още 81 дка до залива Мириус, които да бъдат дадени на "Приморско голф". Върху тях ще бъде изграден яхтклуб, луксозен SPA-център, спортен комплекс, 300 еднофамилни къщи. 
 250 жители на общината се обявиха против отдаването на земята до Мириус и събират подписка. Трима общински съветници напуснаха сесията. Те твърдят, че обществеността не е информирана достатъчно по проекта, а заседанието е  свикано бързо.  Местните жители се притесняват, че комплексът, който ще се изгради до залива Мириус, ще е затворен тип и богатите туристи няма да остават пари в местната икономика. В същото време ще бъде ограничен достъпът до общинската територия.
Кметът на общината инж. Димитър Димитров заяви, че подписката е фалшива и  защитава частни интереси на няколко жители на Приморско.
Срещу изграждането на самото голф игрище не възразява никой.  То ще е първото по Южното Черноморие и със своите 1 200 декара площ и ще е най-голямото на Балканите. Ще бъде изградено и стопанисвано от Приморски голф АД, като зад инвестицията стои Красимир Гергов. Общината участва с 1200 декара общинска земя като апортна вноска. В момента смесеното дружество е с 90 % общинско участие, но след като инвеститорът започне да влага средства, квотите в АД-то ще се променят. Общината си запазва правото на блокираща квота от 33 % в смесеното дружество. Голфът ще бъде изграден в посока село Ясна поляна, малко след летището.  Самата инвестиция ще надхвърли 1милион евро, каза Красимир Гергов по време на церемонията. 
"Г-н  Димитров дойде при мене и каза: "Защо не направиш едно голф игрище?" През цялото време той  работи абсолютно за общината и не говори за личен интерес. 95 % от тези, които ще дойдат да играят голф тук, никога не са идвали в България, защото няма какво да правят. Такъв тип туризъм ни трябва", каза  Красимир Гергов на тържествената церемония.
Според него,  голфът ще доведе в България друг вид туристи, които спадат към т.нар средна класа,  каквито не почиват в страната ни и ще удължи туристическия сезон по Южното Черноморие на 10 месеца годишно.
Основните клиенти на новия комплекс ще бъдат голфаджии от Австрия и Германия.
Гергов  призна, че това е първото игрище в България, което ще направи, без да е купил земята за него. "Исках да я купя, но кметът не я продава", каза още той. Категоричен е,  че общината ще има гарантиран приход от печалбата,  която ще бъде шестцифрена сума.
За голф проекта в Приморско се говори от две години. В бъдещия терен попадат голям процент частни земи, което забавя начинанието и се налага   общината да  извърши замени и да обезщети собствениците с терени малко над резиденция "Перла".  Голф игрището ще е готово до 2009 година.


Прочетено: 2552 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
-1- Казан за топло ГРОБИЩЕН ПАРК ПЕПИ водопадите край с .Стоилово.JPG аз София от Копитото Паметник на незнайния войн Флора Бургас 2009 Тавия Цветя аз
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development