Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Маратон за католическите празници в Малко Търново



07 Август 2007, Вторник


Автор: Лора Стаматис
Източник: вестник Фактор



Коронясаната от папа Йоан Павел II икона на Богородица Ченстоховска  

Група богомолци се готвят да изминат пеш разстоянието от Бургас до Малко Търново в навечерието на католическите празници в странджанското градче. Това съобщи бургаският католически свещеник Луциян.
Ентусиастите ще стартират своеобразния маратон на 5-ти септември. 70-километровият преход се предвижда да бъде осъществен в рамките на три дни, с две нощувки в Крушевец и Звездец.
Богомолците ще пристигнат в Малко Търново на 8-ми септември, за да се включат в тържествата. В деня, когато се чества Рождество на пресветата Дева, ще бъдат тържествено отбелязани 100 години от подаряването на Ченстоховската икона за мисията на отците-възкресенци в България.
Чудотворната икона на Богородица първоначално е бдяла над българите в Одрин. Пренесена е в Стара Загора през 1928г. От 1960г. реликвата е поставена в църквата "Света Троица" в Малко Търново, където привлича стотици поклонници от страната и чужбина.
Преди пет години, при посещението си в България, папа Йоан Павел II короняса иконата от Малко Търново. Като скъп спомен от посещението му в параклиса на църквата се пази бялата шапчица "пиюска", с която папата обиколи България.
Параклисът на Малкотърновската Света Богородица е обявен за светилище на Католическата църква в България. Именно за това през септември в Малко Търново ще стартират и тригодишните чествания на 150 години от началото на униатския католицизъм в България.
Днес в България има между 50 и 70 хиляди католици от латинския обряд. Други 20 хиляди са от източния обряд, или т.нар. униати. Най-старата униатска енория в България е малкотърновската.
За тържествата в града се очаква да пристигнат свещеници и представители от всички енории в България.
Католическия храм в Малко Търново датира от 1868г. Черкуването в него продължава до 1929г., когато църквата започва да се руши. Строежът на настоящата църква "Света Троица" продължава няколко години с пари, събрани от дарения. Макар и незавършена, тя е тържествено осветена на 4 април 1936г.  
Днес уникалната църква е в лошо състояние. Стените й се рушат, част от таванът й е паднал, а средства за ремонт няма. От настоятелството се надяват дарители да помогнат за ремонта на църквата преди началото на тържествата.



Прочетено: 5361 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Първа копка Долно Езерово Мото клуб Кукерландия 2011, Ямбол Машините на Леонардо Цвете Есен съботно кафе Пожарната в Бургас Морската градина в Бургас майк Изгрев
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development