Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

СЕМ се изплаши, ефирът без стопани до 2008-а



Ключови думи:
05 Юли 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



От Ани Борисова

Битката за телевизионния ефир бе отложена с мъгляво обяснение за неопределено време. Това обаче не означава, че воюващите сили ще приемат „примирието". От ТВ 7 не крият, че ще обжалват решението на СЕМ да стопира конкурса пред Върховния административен съд. Според шефката на медията Диляна Грозданова надзорният орган трябва да доведе конкурса докрай, както изисква законът.

Как се стигна дотук? След петчасово инфарктно заседание в понеделник, на финала на конкурсите СЕМ се отказа и даден заден ход. Петима от деветимата надзорници гласуваха „за" и така на практика отложиха даването на ефирни лицензии за София, Пловдив и Варна.

Ефирните честоти са общо осем, като в Пловдив са две.

Документите няма да бъдат издадени, докато парламентът не гласува Националния цифров честотен план, оправдаха се членовете на регулатора. Стратегията трябва да посочи кои честоти ще останат аналогови и кои ще бъдат цифровизирани. Ако това обаче не стане до няколко месеца, състезания за аналогов ефир няма да има, тъй като няма да има време. Последният срок за подобно начинание е краят на 2008 г. До края на 2012 г. пък цифровизиацията трябва да навлезе на целия медиен пазар. Експерти обаче предричат, че е възможно „дедлайнът" да бъде изместен с 3 години. Ниските доходи на населението ще затруднят масовото купуване на устройства за приемането на по-качествения тв-сигнал.

Десетина дни преди раздаването на ефира да бъде отложено за някой бъдещ момент в публичното пространство, стана ясно кои ще бъдат неговите собственици. Заговори се, че телевизията на Любомир Павлов и Диляна Грозданова - ТВ 7 ще вземе ефир и в трите града. Би Би Ти (на Петър Манджуков) и „Макс Ченъл"(на младия Иван Агафонов) ще трябва да се задоволят с по два. За двете последни медии се говори, че са близки до рекламния бос Красимир Гергов, въпреки че доскоро Би Би Ти и ТВ 7 бяха в един лагер. Последната честота, на която преди години излъчваше „Нова телевизия", преди да стане национална, е резервирана за БНТ. Държавната медия може да я получи, без да се яви на конкурс, а новата й стара шефка Уляна Пръмова съвсем открито заяви, че иска БНТ да си върне Ефир 2.

Докато всичко беше уж нагласе

но, в регулирането на медиите у нас се намеси и Върховната административна прокуратура. Тя изпрати предупредително писмо, че ако надзорниците дадат лицензиите, те ще бъдат нищожни, а самият конкурс - незаконен. Прокуратурата напомни, че всъщност Комисията за регулиране на съобщенията не е дала свободни честоти, заради което конкурсът „няма предмет". Според Диляна Грозданова „заплахата от прокуратурата е подействала на някои не особено смели членове на СЕМ".

Национален ежедневник пък публикува информация, че членовете на СЕМ са взели по 30 000 евро, за да довършат конкурса в полза на ТВ 7. Семаджиите подскочиха като ужилени и обявиха в друго издание не само че не били взели подкупи, но и че никой не им бил предлагал. И така до заветния 2 юли, когато петимата - шефката на СЕМ Мария Стефанова, Маргарита Пешева, Бойко Кулински, Милен Вълков и Мая Вапцарова, се „събудиха" и стопираха развоя на битката. Засега. Срещу конкурсите скочи и АБРО - Асоциацията на българските радио- и тв-оператори и оповести, че има процедурни нарушения. Според запознати обаче най-вероятно е членуващите в асоциацията да не искат да приемат конкуренти в разпределянето на рекламния пазар у нас.

Идеята „за" конкурсите пък се подкрепя от медиите, които излъчват по кабел и затова тяхната заветна мечта е да се разпространяват до повече потребители безплатно в ефир. Така, естествено, ще увеличат и рекламните си приходи.

В момента в София има три телевизии, които излъчват с временен лиценз - GTV, 7 дни и CTN. Това ще бъде възможно, докато СЕМ не оповести резултати от конкурсите. Съществувала и опция Би Би Ти да сключи временен договор със 7 дни и да излъчва на нейните честоти.


Прочетено: 1829 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Първа копка Бургаският кей Цвете Флора Бургас 2009 Театър за драма. опера и балет, Бургас Весела Цъфнали череши Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Машините на Леонардо
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development